NemID lukker endegyldigt den 31. oktober. Fremover skal alle NemID-brugere, der fremadrettet har behov for at benytte sig af digitale selvbetjeningsløsninger, benytte MitID.

Foto ABW

NemID blev lanceret i 2010, gennem et unikt samarbejde mellem staten og den danske banksektor.

I sin levetid har NemID været borgernes og virksomhedernes sikre log-in til både offentlige- og private digitale selvbetjeningsløsninger, men når NemID lukker endegyldigt den 31. oktober 2023, skal alle NemID-brugere, der fremadrettet har behov for at benytte sig af digitale selvbetjeningsløsninger, benytte MitID.

Siden lanceringen i 2021 har over 5,2 millioner borgere tilsluttet sig MitID-løsningen.

Gradvis nedlukning af NemID
NemID-løsningen har i en længere periode været under gradvis afvikling.

Borgerne har siden den 31. oktober 2022 ikke kunnet anvende NemID til at logge på netbank eller til online handel, og digitale selvbetjeningsløsninger har løbende ophørt med at tilbyde login med NemID for i stedet at tilbyde login med MitID.

Siden den 30. juni 2023 har NemID til borgere og NemID til erhverv ligeledes været i begrænset drift, og det har ikke været muligt at få udstedt et nyt NemID eller modtage support telefonisk eller fysisk i borgerservice.

MitID Erhverv
I 2022 blev MitID Erhverv lanceret, og alle organisationer, som i dag anvender NemID medarbejdersignatur, skal ligeledes tilsluttes MitID Erhverv. Herunder skal anvendere af såkaldte OCES2-certifikater, sikre, at de skifter til OCES3-certifikater inden den 31. oktober 2023.

Spørgsmål og svar
Hvordan får jeg MitID?
Du kan få MitID på flere måder. Du kan få MitID ved at scanne dit pas i MitID appen eller ved at møde op i Borgerservice:

I MitID-appen kan du bruge dit pas til at få MitID. Appen kan aflæse en chip i dit pas og dermed bekræfte, hvem du er. Det kan være et alternativ til at gå i Borgerservice.

Du kan også få MitID i Borgerservice. Husk at bestille en tid, før du møder op, og medbring gyldig legitimation.

På MitID.dk kan du læse mere om, hvordan du får MitID.

Sådan tilslutter du din virksomhed til MitID?
For at få MitID Erhverv, skal I tilslutte jeres virksomhed eller forening til MitID Erhverv via et digitalt tilslutningsforløb og efterfølgende sætte organisationen op.

Læs mere om MitID Erhverv på mitid-erhverv.dk.

Hvad skal jeg gøre med mit NemID nøglekort og/eller min nøgleapp?
Efter den 31. oktober 2023 vil det ikke længere være muligt at anvende NemID, herunder både NemID nøglekort og NemID nøgleapp. Således kan du trygt smide dit NemID nøglekort ud efter den 31. oktober 2023.

Har du NemID nøgleapp, vil du efter den 31. oktober 2023 møde en besked om, at NemID er lukket, og at du i stedet skal anvende MitID. NemID nøgleapp vil ikke automatisk forsvinde fra din telefon eller tablet, men du skal derimod aktivt selv slette den.

Læs her.