Større hensyn til patienternes behov, bedre aktivitetsmuligheder samt mere lyse og hjemlige rammer. Det er nogle af fordelene ved den splinternye bygning, der 10. november blev indviet til Psykiatrisk Center København på Bispebjerg.

Foto ABW

​Kl. 13.40 kunne Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) klippe den røde snor til den første nye bygning til Psykiatrisk Center København på Bispebjerg, der torsdag blev officielt indviet. Det 22.500 m2 store psykiatribyggeri står først helt færdig i 2025 med 200 patientstuer, men allerede i slutningen af november flytter de første 74 patienter ind.

– Jeg tror, det er blevet tydeligt for enhver, at psykiatrien trænger til at blive tilgodeset. Derfor er det virkelig skønt, at vi nu kan slå dørene op til de moderne rammer, der fremover skal bidrage til en god behandling til de patienter i København, som har brug for hjælp i psykiatrien, udtaler Lars Gaardhøj.

Nybyggeriet på Bispebjerg samler en stor del af de nuværende psykiatriske behandlingsafsnit på Bispebjerg, Frederiksberg, Gentofte og Rigshospitalet, som er en del af Psykiatrisk Center København. Det glæder centerchef Line Duelund.

– Med mere samlede rammer, får vi bedre mulighed for at skabe sammenhængende forløb for vores patienter. Jeg er sikker på, de kommer til at mærke en forskel – det samme gælder i øvrigt vores personale. Både ansatte og patienter har været tæt inddraget i processen med at skabe de nye rammer og været med til at sætte aftryk, som gør, at alles behov er blevet tænkt ind.

Åbne, inviterende og sikre rammer
Byggeriet er tegnet af PLH Arkitekter i samarbejde med Friis og Moltke og forskellige former for lys, behagelig akustik, naturlige elementer og indre gårdhaver skal bidrage til patienternes muligheder for at komme sig. De moderne rammer giver også personalet gode forudsætninger for arbejdet med patienterne, fortæller ledende terapeut på Psykiatrisk Center København, Nana Stengade Troelsgaard.

– De arkitektoniske rammer er noget helt særligt. De er både smukke og har stor indflydelse for patienternes trivsel. Vi får eksempelvis store glasfacader ud til de indre gårdhaver, der trækker lyset ind i hele sengeafsnittet, hvor der også er et stort og lettilgængeligt multirum. Vi kan tilbyde mange forskellige aktiviteter, fordi rumindretningen både indbyder til fysisk træning, fordybelse, kreativitet og ro. Patienterne får eget værelse med karnap, hvor de kan sidde og nyde udsigten, fortæller Nana Stengade Troelsgaard, der også lægger vægt på det sikkerhedsmæssige i den nye bygning:

– Der er tænkt sikkerhed ind i den nye arkitektur til stor fordel for både patienterne og de ansatte. Fordi rummene bliver åbne og inviterende, kan vi nemt bevare overblikket og bedre forhindre konflikter. Patienterne får mere plads omkring sig og føler sig ikke indespærret, uanset hvor de befinder sig, slutter hun.

Arkitekturen i Ny Psykiatri Bispebjerg rummer også stor fleksibilitet, så man hurtigt kan ændre indretningen, hvis man for eksempel har brug for at afskærme patienter fra resten af afsnittet.

At de nye rammer nu kan tages i brug, glæder regionsrådsformand Lars Gaardhøj, der har fulgt projektet, fra det blot var visioner og plantegninger.

– Efter at have fulgt projektet så tæt fra begyndelsen, er det en stor fornøjelse nu endelig at kunne klippe snoren, så vi kan tage de flotte rammer i brug. Psykiatriske patienter og pårørende i Region Hovedstaden kan være sikre på, at vi gør, hvad vi kan, for at give dem den bedst mulige behandling. Det er det her et godt eksempel på.

Ved indvielsen blev den første af tre bygninger på Psykiatrisk Center København på Bispebjerg taget i brug. Den huser bl.a. akutmodtagelse, ECT-klinik og fire intensive døgnafsnit med i alt 74 patientstuer. Patienterne flytter ind den 20. november. De resterende 126 stuer bliver taget i brug, når de to sidste bygninger åbner i 2025.

Fakta: Ny Psykiatri Bispebjerg

  • De nye rammer indeholder blandt andet 12 sengeafsnit med i alt 200 patientstuer, ECT-klinik og en akutmodtagelse
  • Byggeriet er fordelt på tre bygninger og 22.500m2
  • Bygningen er tegnet af PLH Arkitekter i samarbejde med Friis og Moltke.
  • Bygherre er Region Hovedstadens Center for Ejendomme
  • Budgettet er på 1,8 milliarder – heraf 760 millioner til nybyggeri
  • De første patienter flytter ind den 20. november. De øvrige følger, når hele byggeriet står færdigt i 2025​

Kilde.