Holstebro dansekompagni genopsætter unik anmelderrost danseforestilling i hyldest til ukrainske kvinder // Mit Stille Hjem.

Mit Stille Hjem. Pressefoto Jonas Søgaard

Et unikt, kunstnerisk samarbejde blev sidste år skabt mellem Holstebro Dansekompagni og tre ukrainske kvindelige dansere, som måtte flygte fra deres hjemland efter den russiske invasion af Ukraine. Det affødte et rørende og personligt øjebliksbillede af en nutidig og historisk krigstilstand gennem danseforestillingen Mit Stille Hjem.

Med en uændret situation i Ukraine genopsættes den anmelderroste danseforestilling med nye fortolkninger og ny koreografi den 5. september 2023 med efterfølgende turné. I marts 2022 blev tre ukrainske dansere hjulpet til Danmark af Holstebro Dansekompagni efter den russiske invasion, og kort tid efter blev de ansat i kompagniet. Det blev starten på et unikt,  kunstnerisk samarbejde, hvor et øjebliksbillede af krigstilstanden i Ukraine blev skabt til forestillingen Mit Stille Hjem. En forestilling kompagniet ikke drømte om ville være aktuel næsten halvandet år efter.

I dag er forståelsen for krigen en anden, og rodløsheden hos de tre ukrainske dansere er ikke blevet mindre. 

David Price, der er kunstnerisk leder og producent, fortæller:
”Vi havde bestemt ikke håbet på eller forestillet os, at Mit Stille Hjem stadig ville være så aktuel, som den er, den dag i dag. Ikke desto mindre er samarbejdet med de ukrainske kvindelige dansere fortsat beundringsværdigt og livsbekræftende – og netop deres personlige fortællinger ønsker vi med genopsætningen at bringe endnu tættere på publikum. Med nye perspektiver og indsigter her halvandet år efter kan vi med dansen forhåbentlig bidrage til en større forståelse for de udfordringer, som mennesker på flugt står i.”

En fortsat hyldest til ukrainske kvinder
Når Mit Stille Hjem får repremiere d. 5. september vil forestillingen fortsat tage udgangspunkt i kvindernes fortællinger – og hylde den ukuelige styrke og mod, som er til stede med afmagten og uvisheden. Elementer fra første opsætning vil stadig være at genkende, men forestillingen genopsættes med ny koreografi og nye fortolkninger. Blandt andet vil Mit Stille Hjem, via den personlige fortælling og dansen, udtrykke, hvor vigtigt det er for Ukrainerne at opretholde den historiske og nutidige kulturidentitet, som Rusland forsøger at fratage dem.

Samtidig vil forestillingen i højere grad fokusere på de tre kvindelige danseres fortællinger; hvordan deres rejse og udvikling har været igennem den flugt, de troede var midlertidig, og et blik på hvilken fremtid kvinderne går i møde.

Mit Stille Hjem får repremiere den 5. september 2023 i Musikteatret Holstebro og fortsætter på turné til 20 steder rundt i landet indtil midten af oktober. 

Mit Stille Hjem kan opleves den 29. og 30. september og den 1. oktober på Aveny-T – Køb billetterne her: https://www.aveny-t.dk/forestillinger/mit-stille-hjem 

FAKTA
Iscenesættelse og koreografi: David C. Price
Medvirkende danser og koreografi: Kateryna Kuznetsova, Yekateryna Bysheva, Oleksandra Maksimchuk, Amalie Stitz, Nikoline Due, Caroline Rodrigues, Yeji Lim og Marie Brolin-Tani.
Koreografisk assistance: Paulina Šmatláková
Ny komposition og lyddesign: Søren Vestergaard
Musik: Rosemary Standley og Myroslav Skoryk
Kostumedesign: Åsa Gjerstad
Lysdesign: Kim Glud
Dramaturgisk konsulent: Rikke Frigast Hansen og Trine Wisbech
Kunstnerisk leder, Holstebro Dansekompagni: Marie Brolin-Tani
Associeret kunstnerisk leder og producent, Holstebro Dansekompagni: David C. Price