Flere cyberkriminelle ser ferieperioden som et oplagt tidspunkt at angribe virksomheder på, da medarbejderne er ivrige efter at gå på sommerferie. Særligt finansafdelingerne er sårbare i ferieperioden, men også vikaransatte med mindre kendskab til procedurerne er sårbare mål, mens ledelsen holder fri.

Foto: ABW

Ferien kan være fornøjelig for de ansatte, men farlig for virksomheder. Ifølge Peter Gustafsson, som er chef for Barracuda Networks i Norden, er forklaringen, at der ikke er samme bemanding eller tid til at gennemskue de it-kriminelles forsøg på at stjæle værdifuld data, som normalt.

– En mail, der normalt ville blive gennemskuet, kan lettere passere, når modtageren er under tidspres. I ferietider er vikaransatte desuden også et yndet mål. De har generelt mindre kendskab til organisationen de er i – herunder procedurerne og sikkerhedsreglerne. Fx kan en forkert betaling, som normalt ville blive standset, risikere at blive gennemført, siger Peter Gustafsson.

Selv vikaransatte bør uddannes
For netop at komme på forkant med ferieperioden, så kan man øge sikkerheden betydeligt, ved at uddanne og træne medarbejderne i sikkerhedshåndtering.

– Selvom det kan være vanskeligt at gennemføre en omfattende uddannelse af de medarbejdere, der arbejder i ferieperioden, er en briefing om sikkerhedsprocedurer langt bedre end ingenting. At vide hvordan man skal handle, i tilfælde af et formodet angreb, er en grundlæggende viden, som alt for ofte savnes, siger Peter Gustafsson.

Mange virksomheder mangler backupløsninger
En anden ting, der bliver aktuelt over sommeren er virksomhedernes backup – eller rettere mangel på samme. Tidligere studier viser, at en stor andel af de virksomheder der benytter Microsoft 365 ikke har nogen tredjepartsløsning, som beskytter virksomhedernes følsomme data.

– For mange virksomheder er de indbyggede backup-funktioner i Microsoft 365 ikke tilstrækkelige, og mange tror fejlagtigt, at der indgår en komplet backup-løsning i programmet. Microsoft 365 er en meget brugervenlig cloud-tjeneste, men hvis man ikke gennemgår og sikrer, at backup-funktionen passer til organisationens egne behov, kan man risikere at få sig en grim overraskelse. Så hvis du ikke har gjort det endnu, så husk at gennemgå din backup inden ferien. Det er generelt let at implementere en løsning, der giver omfattende beskyttelse, hvis et uheld eller angreb bliver en realitet, afslutter Peter Gustafsson.

Kilde.