Kulturnatten fejrer 30-års jubilæum med et forrygende program – se de mere end 200 arrangementer her.
Når mørket sænker sig over byen den 13. oktober, vil Kulturnatten igen forvandle København og Frederiksberg til en levende, myldrende, lysende og sprudlende organisme. I år er det 30 år siden, Kulturnatten for første gang trak folk op af stolene og ud på gaderne til Danmarks største endagsbegivenhed, og årets imponerende program afspejler tydeligt den glæde og vedholdende begejstring, der stadig er, for at dele byen og dens kulturelle mangfoldighed med hinanden.
Fredagen inden efterårsferien vil Kulturnatten igen i år skabe magi i byens gader, når mere end 200 arrangører, herunder museer, teatre, kirker, ministerier og biblioteker, slår dørene op for at byde indenfor til arrangementer, der kun kan opleves denne ene gang om året. Om du er til riddere i rustninger, rumforskning, kulinariske udfordringer, lys, lyd og performance, hemmelige selskaber, høj puls eller ro i sjælen, venter eventyret på dig lige rundt om hjørnet og lige her i din egen by.
”Det er fantastisk at tænke tilbage på, at vi på den første Kulturnat kunne præsentere 45 arrangementer, og at vi nu, 30 år senere, står klar med langt over 200 særarrangementer af høj kvalitet. Jeg er ikke i tvivl om, at Kulturnattens store popularitet i høj grad skyldes det kæmpe engagement, vores arrangører hvert år lægger i at skabe så gennemførte og unikke oplevelser for både børn og voksne. Nye generationer inviteres med bag byens kulisser, og der skabes rum, hvor man på en konkret og spændende måde kan dykke ned i historien eller nogle af tidens store emner som f.eks. klima eller kunstig intelligens. På den måde er Kulturnatten med til at gøre byen og kulturen vedkommende for alle,” siger Sekretariatsleder for Kulturnatten, Marie Myschetzky.
På eventyr i din by
Der er rig mulighed for at udforske byen og dens spændende historie på årets Kulturnat. Hvis man ikke har for meget højdeskræk, byder både et besøg i den 40 meter høje Mastekran eller Vor Frelsers Kirke på en fantastisk udsigt, men du kan også komme på en vandring under byen i HOFOR’s 325 meter lange forsyningstunnel under havnebassinet. På Arkæologisk Værksted kan man komme helt tæt på alle lag af byens historie, mens der er mulighed for at føle sig mere royal på Amalienborgmuseet, til hesteopvisning i De Kongelige Stalde eller blandt Det Kongelige Festkøkkens skinnende kobbergryder.
Bag facaden
På Kulturnatten kan man komme med bag facaden og opleve livet og arbejdet i en række kendte institutioner. Kom tæt på det politiske liv i Folketinget eller på Rådhuset, oplev Banedanmarks ’hjerne’, Trafiktårnet, indefra eller tag med, når Anklagemyndigheden for første gang inviterer indenfor hos Rigsadvokaten. Du kan også besøge pragtbygninger som Børsen, Danske Banks unikke Guldalderpalæ, Frederiksberg Slot og Slotskirke eller Den franske Ambassade, som slår dørene op til det fine Thotts Palæ på Kongens Nytorv.
Livets store spørgsmål
Hvor kommer vi fra – og hvor skal vi hen? Der er mange måder at undersøge verden og eksistensen på, og på Kulturnatten åbner dørene op til et væld af institutioner, hvor man kan komme tættere på de store spørgsmål og svar. Byens kirker byder således ind til gudstjenester, koncerter, spisning og meditativ ro, og i Helligaandskirken fejres kærligheden, bl.a. med drop in-bryllup. Man kan også besøge både Synagogen i Krystalgade, Sankt Ansgars Kirke – Den katolske domkirke, flere moskeer og Buddhistisk Center og opleve, hvordan troen praktiseres her. Er man mindre åndeligt og mere videnskabeligt orienteret, kan man møde skovflåter og få lagt gips på Rigshospitalet eller komme en tur med til rumstationen ISS på Planetarium, eksperimentere med iskolde skumfiduser på Niels Bohr Institutet eller opleve det vildeste KemiShow på Kemisk Institut.
Lys og lyd i mørket
Lysets spil i efterårsmørket er med til at skabe magien på Kulturnatten, og igen i år venter der forunderlige og smukke oplevelser, når arrangørerne skruer op for det visuelle drømmemageri. Oplev Christiansborg Slotskirke iklædt flotte lyseffekter, eller gå på opdagelse i udstillingen Weaving The Lights spektakulære lysmagi i Cisternerne. Du kan også tage med på en spændende lys- og lydvandring i Kongernes Lapidarium i Christian 4.s bryghus, hvor lyset vækker liv i de gamle statuer, eller besøge den smukke Grundtvigs Kirke kun oplyst af papirlanterner. På Rosenborg Slot vil lysinstallationer visualisere 1600-tallets forfærdelige hekseafbrændinger, Kunstforeningen Gl Strand omdanner gården til en stor audiovisuel installation, mens hele Refshaleøen er lyst op til en fantastisk totaloplevelse mellem de store haller.
Kulturnatten 2023 finder sted den 13. oktober i København og på Frederiksberg. Se hele programmet her
Mere information om Kulturnatten 2023
Kulturnattens mere end 200 særarrangementer kan opleves den 13. oktober fra kl. 18.00-00.00 (enkelte steder kun til 23.00). Enkelte arrangementer kræver tilmelding på forhånd, det fremgår af programmet.
Det eneste, du behøver for at deltage i Kulturnatten, er et Kulturpas. Kulturpasset koster 110 kroner. Børn under 12 år har gratis entré, når de følges med en voksen med Kulturpas.
Et Kulturpas giver adgang til alle Kulturnattens arrangementer og fri transport med bus, tog og Metro i Hovedstadsområdet (zone 1-99) fra kl. 16.00 til kl. 04.00. Du kan også benytte Kulturnattens bådfart og veteranbusser frem til midnat.
Du kan fra den 15. september købe dit Kulturpas på Kulturnattens hjemmeside og hente det, så du har det digitalt på din telefon. Vil du hellere have et fysisk Kulturpas, kan du fra den 2. oktober købe det i alle 7-Eleven butikker i Hovedstadsområdet.
Med det store udbud af oplevelser kan det være en god idé at planlægge sin Kulturnat, og det er der god mulighed for på Kulturnattens hjemmeside, hvor man både kan sortere tematisk og efter område i arrangementerne og oprette en profil under ’Min kulturnat’, hvor du kan gemme de arrangementer, du er interesseret i.