Et kæledyr kan være et stort ønske, men dyr er ikke gode julegaver. Den nye ejer har ikke mulighed for at forberede sig på ansvaret der følger med dyret, og derfor kan dyrene ende med at mistrives eller at skifte ejer mange gange. Undlad derfor at give dyr i gave.

Foto ABW

Julen er ofte fyldt med gaver, men gaverne skal ikke være fyldt med dyr. Et nyt pelset familiemedlem kræver tid, ro og overskud, hvilket er svært at opfylde under juleracet.

– Dyr er levende og sansende væsner, der har helt specifikke behov, som skal opfyldes. Det er derfor meget uansvarligt at give et dyr i gave juleaften, fordi der er risiko for, at en uforberedt ejer ikke er klar til at påtage sig det ansvar, der følger med, når det kommer til stykket, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.

Giv andre ting, der indikerer dyret
Hvis ønsket om et kæledyr skal opfyldes, bør man i stedet for give et symbol på det ønskede dyr. Det kan være en hundesnor, en bog om pasning og adfærd eller en foderskål. På denne måde kan nye dyreejere selv vurdere hvornår de har tid og overskud til at deres nye familiemedlem flytter ind.

Der er en del faktorer, man skal være forberedt på, inden man anskaffer sig et kæledyr: Hvor meget tid kræver det? Hvor dyrt er det at have? Og hvor længe lever det? Det afhænger alt sammen af dyret.

– Man skal forvente at bruge mindst to timer hver dag på en hund, en kat kan koste mellem 6.000 – 8.000 kroner om året, og en kanin kan leve i op til 12 år, forklarer Jens Jokumsen.

Kæledyr kræver meget overskud. Alle dyr har helt individuelle behov, som ny ejer skal være forberedt på at kunne imødekomme, og derfor er det en dårlig ide at forære et dyr i gave uden at modtageren er forberedt på det.

Et nyt hjem er stressende for dyr
At vænne sig til et nyt hjem kan for mange dyr være forbundet med en hel del stress. Derfor er det vigtigt, at tilvænningen til det nye hjem foregår under rolige og trygge omstændigheder, hvor der er afsat ekstra tid, så dyret kan tilpasse sig det nye hjem.

– Tilvænningen til et nyt hjem kan være en meget stressende oplevelse for et dyr. Det er derfor meget vigtigt, at den nye ejer er velforberedt på, og ikke får dyret som en overraskelse juleaften, hvor der i forvejen sker en masse, siger Jens Jokumsen og fortsætter:

– Hele familien skal være klar til at kunne løfte opgaverne, der kommer med det nye dyr; lige fra rengøring, pelspleje og fodring, til at kende dyrets sprog og behov.

Alternativer gaver når ønsket er et dyr
I Dyrenes Beskyttelses webshop kan du finde julegaver, der ikke indeholder dyr, men som i stedet kan forberede den kommende ejer på det ønskede dyr.

Kilde.