HOFOR vurderer, at halvdelen af alle varmecentraler i København med fordel kan optimeres – og at hver fjerde kører direkte dårligt. Det er de samme fejl HOFORs energirådgivere ser, når de kommer på besøg i hovedstadens varmekældre.
Derfor har forsyningsselskabet og Københavns Kommune, som en del af partnerskabet Energispring, lavet en række korte film, der gør opmærksom på de typiske fejl, og hvordan man løser dem. “Mine kolleger og jeg kommer i mere end 1000 varmekældre i København om året, og det er typisk de samme fejl, vi ser gå igen i dem alle,” fortæller energirådgiver i HOFOR Carsten Nielsen.
Der er mange grunde til, at det kan betale sig at få kigget lidt på sit varmeanlæg og rettet de typiske fejl. Det kan spare folk mange penge på varmeregningen. Det kan hjælpe København på vej mod sit ambitiøse mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad. Og kører ens varmeanlæg optimalt, så sparer man ikke bare CO2 og penge, men man er også med til, at hele det samlede fjernvarmesystem kører bedst muligt – og det er til gavn for os alle sammen.
Når et varmeanlæg fungerer dårligt og ikke trækker nok varme ud af fjernvarmevandet, betaler kunderne for mere energi, end de egentlig behøver, og varmeværkerne skal producere mere energi, før boligerne bliver ordentligt opvarmet.
Tænk hvis vi alle gjorde det.
HOFOR, der leverer klimavenlig fjernvarme til hele København, vurderer, at halvdelen af alle byens varmecentraler kan optimeres og ca. en fjerdedel af alle varmecentraler kører direkte dårligt i vores hovedstad. “Så både behovet for at kigge sit varmeanlæg efter i sømmene og ikke mindst potentialet for at spare energi er stort,” siger Ingo Valentin, der er HOFORs projektleder for partnerskabet Energispring.
Energispring er et partnerskab mellem Københavns Kommune, HOFOR og en lang række professionelle ejendomsejere og administratorer i København. De har indgået et samarbejde for at spare på energiforbruget i bygninger for at bidrage til at gøre København til verdens første CO₂-neutrale hovedstad.
Film skal hjælpe folk på vej.
Det er igennem dette partnerskab, at man nu har lavet 13 korte film om de fejl, mange ofte laver i varmekældrene, hvordan fejlene opdages, og hvordan man løser dem. “Varmeregningen udgør en væsentlig post på de fleste budgetter rundt om i de danske hjem. Og der er penge at spare på den ved at rette fejlene. Vi håber derfor, at filmene kan være med til at inspirere folk til at komme i gang med energirigtig drift og mere intelligent energistyring,” afslutter energirådgiver Carsten Nielsen fra HOFOR.
Se alle filmene på www.hofor.dk/varmefejl