Tomater, bønner og grønkål struttede af jordens kraft i Frederiksberg Fælleshave, da medlemmerne af Det Bæredygtige Forsamlingshus viste rundt i haven til foreningens høstarrangement i september. Og det var bare nogle af grøntsagerne, som i Fælleshavens første dyrkningsår havde vokset sig store og flotte takket være hænder, der har luget de værste udfordringer for vokseværket af vejen i sæsonen.
Frederiksberg Fælleshave er en dykningshave mellem de gule murstensbygninger, som stadig huser Frederiksberg Hospital indtil 2027, hvor Frederiksberg Kommune begynder at udvikle området til en ny bydel med boliger, offentlige funktioner og rekreative områder. Kommunens grønne vision for området har foreningen Det Bæredygtige Forsamlingshus for flere år siden taget forskud på at afprøve ved at få kommunens tilladelse til at etablere sig som et midlertidigt pilotprojekt i nogle af hospitalets rømmede areallommer.
Hospitalsgrunden har også fået et galleri.
Projektet har været et forsøg på at virkeliggøre både foreningens og kommunens ønske om at teste muligheden for at give flere borgere adgang til at tænke og indgå aktivt i en mere bæredygtig hverdag i et lokalt fællesskab.
”Mange her på Frederiksberg bor i en lejlighed og så skaber vi med Fælleshaven en mulighed for, at man alligevel kan komme ud og have et fællesskab omkring dyrkning. Og hvis man vil mere end det, begynder man måske at købe grøntsager fra økologiske jordbrug gennem Frederiksberg Fødevarefællesskab. Når man er i et fællesskab omkring de ting, så bliver man bare mere aktiv i sine handlinger. Man får naturligt nok et andet fokus,” siger bylivsarkitekt Victor Aalund-Olsen, der er sekretariatsleder i Det Bæredygtige Forsamlingshus.
For ham begyndte det hele i 2021 med nogle visionære tanker om at skabe et samlingssted.
”Og det er jo det, der rent faktisk er sket. Det er blevet til virkelighed. Vi har også fået kommunal støtte de seneste to år og er med i budgetoplægget i 2025 og 2026. Det og støtten fra fonde, ser jeg som en kæmpe opbakning og tro på, at det kan noget, det vi gør.”
Behovet vokser
Siden Det Bæredygtige Forsamlingshus flyttede ind i en tidligere gartnerbolig på Hospitalsgrunden er visionerne og arealerne vokset. Med støtte fra Nordea-fonden kunne foreningen begynde at udvikle flere grønne mødesteder for borgerne ved at anlægge Frederiksberg Fælleshave. Her har Frederiksbergfonden senest støttet foreningens ønske om at opgradere et almindeligt drivhus til et solidt orangeri, som gør det muligt for foreningen at lave flere arrangementer i en større del af året. Det nye drivhus er allerede ved at blive opført og det er konstrueret så det kan nedtages og opsættes et andet sted, hvis det senere bliver nødvendigt.
Tæt på Frederiksberg Fælleshave har foreningen i et andet område på 400 m2 fået lov til at udfolde sine tanker for vild natur på Hospitalsgrunden og spaderne kommer i jorden i efteråret. For her skal plantes sansehave og en Miyawaki-skov, som er opkaldt efter den japanske botaniker Akira Miyawaki, der har udviklet en metode til at dyrke skove på små områder som dette. Metoden består i at plante træerne meget tæt på hinanden, og fordi de konkurrerer om det samme lys for at vokse, så skyder de hurtigere i vejret end træer i en konventionel skov. Samtidig er den tætte bevoksning et dejligt hjem for alle sansende væsener og et bidrag til biodiversiteten i tætbefolkede Frederiksberg.
Lokale børn planter træerne
Med fællesskabet som den røde tråd i foreningens arbejde bliver andre borgere også en del af skovprojektet, fortæller Victor Aalund-Olsen.
”Støtten fra Frederiksbergfonden har betydet, at vi kan tilknytte landsskabsarkitekter, som er eksperter i at designe og anlægge såkaldte lommeparker og byrum sammen med børn og unge. Vi er f.eks. allerede i dialog med Skolen på La Cours Vej, der ligger tæt på området, og de kommer til at få et undervisningsforløb i haverne, når vi går i gang. Vi ved også, at Frederiksberg Hospitals psykiatriske afdeling på sigt ser frem til, at patienter kan få glæde af at besøge sansehaven.”
I det mere langsigtede drømmekatalog ser Victor Aalund-Olsen for sig et tæt pakket program med masser af aktiviteter inden for i huset, omkring orangeriet og udenfor i haverne. Tanken om, at gøre Det Bæredygtige Forsamlingshus og naturområderne til et sted for undervisning og inspiration til en bæredygtig hverdag er en vision, som bestemt er indenfor rækkevidde.