Blomster, bier og mindre vand på vejene og i kældre, når det regner kraftigt. Et regnbed gavner på flere måder i din hverdag.

Pressefoto HOFOR

HOFOR er i gang med at skabe flere grønne veje ved at anlægge regnbede rundt om i København. Se, om du har et bed i nærheden af dig, og hvordan du hjælper os med at holde de små oaser pæne og rene.

Hvad er et regnbed?
Et regnbed kan bedst beskrives som en vej-chikane med planter, der har til formål at opsamle regnvand og lade det sive langsomt ned i jorden. Det mindsker vandmængderne i kloakken. De mindre mængder vand betyder, at kloakkerne ikke bliver overfyldte så nemt, og vi minimerer risikoen for oversvømmelser. Dermed aflaster de grønne veje med regnbede kloaksystemet og er med til at klimasikre byen.

Regnbedets planter er nøje udvalgt i forskellige farver, og de blomstrer på forskellige tidspunkter og tiltrækker både bier, sommerfugle og andre insekter.

Læs mere om klimasikring

Læs om flere af vores skybrudsprojekter

Fakta: Vi gør byen klar til mere vand
I HOFOR kalder vi veje med regnbede for grønne veje.

De er en del af en bredere indsats for klimasikring, og derfor står initiativet heller ikke alene, men er en del af forskellige løsninger, der er skabt for at beskytte vores samfund mod de udfordringer, klimaforandringerne medfører.

Hjælp dem med at passe på regnbedene
Som nabo til et regnbed, eller blot som forbipasserende, er der flere ting, du kan gøre for at hjælpe os med at holde regnbedene, så de fortsat kan aflaste kloakken og samtidig være en oase med masser af liv.

  1. Undgå at placere sand, grus og jord på veje, hvor der er bygget regnbede. Det kan nemlig blive skyllet ned i bedets brønde og tilstoppe rør og faskiner, så regnbedet fungerer dårligere.
  2. Hæld ikke kemikalier som ukrudtsmidler, sæbe fra bilvask og opløsningsmidler i regnbedet. Det kan skade både planter og grundvandet.
  3. Smid ikke affald fra hæk-, træ- og græsklipning i regnbedet. Det kan blokere brønde og jernrenden nede i bedet, så vandet ikke fordeles ligeligt til planterne. Og så kan haveaffaldet på sigt ændre balancen i filterjordens sammensætning, så det fungerer mindre effektivt.
  4. Plant ikke nye planter i regnbedene. Tanken er fin, men planterne i bedet er nøje udvalgt i forhold til deres resistens over for tørke, deres væksthøjde (trafikhensyn), deres udbredelse (så aggressive arter ikke overtager) og deres rodsystemer (så der sker en effektiv filtrering af regnvandet og nedsivning til undergrunden).

Gør meget gerne håndværkere opmærksomme på de ovenstående punkter.

Læs mere om grønne veje og se et kort over regnbede i drift og under udførelse

Læs her.