Iværksætterlysten i første halvår af 2022 har været på et fint niveau, selvom antallet af nye CVR-numre er faldet sammenlignet med samme periode sidste år. På tværs af landsdele og kommuner er der stor forskel på, hvor mange nyetableringer der er. Se her, hvordan din kommune klarer sig.

Danmarks mest entreprenante kommuner plejer at ligge i og omkring hovedstaden, og sådan ser billedet også ud i første halvår 2022.

Særligt er der én kommune, der igen placerer sig i toppen af listen. Ud over at være en af landets rigeste kommuner, har Gentofte Kommune også de mest entreprenante indbyggere af alle landets kommuner. I første halvdel af 2022 har 6,78 gentofteborgere ud af 1.000 fået et CVR-nummer – i alt er 391 virksomheder blevet grundlagt i Gentofte i første halvdel af 2022.

– I iværksætteriets topti for andet kvartal af 2022 er der ni kommuner, der har base i hovedstadsregionen. Det kommer ikke som en overraskelse, at de københavnske kommuner skiller sig positivt ud, da det er et billede, vi har set de sidste mange år, forklarer direktør hos data- og analysevirksomheden Experian, Bo Rasmussen, der har set på tallene baseret på data fra offentlige myndigheder.

I den anden ende af skalaen finder vi kommuner som Bornholm og Fanø. Her er det blot 0,52 bornholmere og 0,35 fannikker ud af 1.000, der i andet kvartal af 2022 har fået et CVR-nummer.

Trods nedgang er der gang i iværksætteriet

På landsplan har der i løbet af det første halve år af 2022 været 14.335 nyetableringer af virksomheder. Ses der bort fra første halvår af 2020, er det det laveste niveau siden 2014.

Men ifølge Experian-direktør, Bo Rasmussen, er der dog flere faktorer, der har en indvirkning på tallene.

Frem til april 2019 var det muligt at oprette et IVS (iværksætterselskab), der kunne oprettes for blot en krone i indskudskapital. Dette skabte et boom i antallet af selskabsetableringer. Ifølge Bo Rasmussen har afskaffelsen af IVS selvsagt haft den indflydelse, at antallet af nyetableringer er faldet.

– På grund af de ændrede regler er årene 2014-2019 svære at sammenligne med de efterfølgende år. Den daværende mulighed for at oprette et iværksætterselskab har naturligvis spillet ind i antallet af nyetableringer i perioden.

– 2021 var tæt på et rekordår, hvorfor det ikke kommer som en overraskelse, at stigningen ikke fortsætter. Overordnet set var der stadig en fin iværksættertræng blandt den danske befolkning i første halvår af 2022, når man tager situationen i betragtning, pointerer Bo Rasmussen.

Experian-direktøren pointerer, at især højere renter og inflation vil komme til at presse erhvervslivet og dermed gøre det sværere at være iværksætter.

Med flere forskellige usikkerhedsmomenter har Bo Rasmussen en klar opfordring:

– Det er sandsynligt, at flere virksomheder og forbrugere bliver presset økonomisk i de kommende måneder, så derfor er det mindst lige så vigtigt som de seneste år, at långiver nu laver en grundig kreditanalyse af kunden, så der kun bliver ydet ansvarlig långivning, pointerer han.

Tallene i opgørelsen dækker over alle virksomheder, der får et CVR-nummer og er regnskabspligtige. De vil typisk være af formen A/S, ApS, P/S, I/S og AMBA.

Vedhæftet finder du en oversigt, der viser, hvordan de danske kommuner indplacerer sig, når det kommer til nyetableringer i 2. kvartal af 2022. Tallet angiver, hvor mange personer ud af 1.000 voksne indbyggere i kommunen, der har fået et CVR-nummer, samt hvor mange nyetableringer, der har været i samme periode:

Vedhæftede filer

Kommuneopdeling -Andel af nyetableringer Q2 2022.xlsx