Historisk høje elregninger har fået frederiksberger til at spare på strømmen. I mange husholdninger kan der være mange flere penge at spare ved at udskifte det gamle TV, men de fleste ved det ikke.

Ønsker man at sænke strømforbruget, kan man vælge at udskifte det ældre fjernsyn. Foto: PR

Elprisernes himmelflugt har sænket strømforbruget i Frederiksberg. I efterårsmånederne september til november er det samlede strømforbrug for private og erhverv i Frederiksberg dalet med cirka 9 procent svarende til 2174 megawatttimer sammenlignet med efteråret 2021, viser en rapport fra Energinets. Når det kommer til husstandene, er der dog mange, som ikke kender til de ældre TV-modellers negative påvirkning på elregningen. Det erfarer Panasonic Center K.T. Radio i Frederiksberg, som oplyser, at ældre TV er en af boligens store strømslugere.

– Det høje strømforbrug ved et TV med flere års levetid kender mange af vores kunder ikke til. Det oplever vi gang på gang, når vi nævner det i tråd med andre spareråd til elregningen, som kunderne i stor stil efterspørger i øjeblikket, siger Flemming Christensen, der er indehaver af Panasonic Center K.T. Radio i Frederiksberg.

Frem til 2014 var Plasma-TV populære og solgte godt hos Panasonic Center, og ifølge Flemming Christensen befinder den gamle TV-model sig stadig i mange hjem i Frederiksberg, selvom nyere og mere energivenlige modeller som LED og OLED har overtaget markedet.

Nyt G-mærke er bedre end gammelt C-mærke
Ønsker man at sænke strømforbruget, kan man vælge at udskifte det ældre fjernsyn. Og selvom energimærket umiddelbart ser ud til at være dårligere på den nye model på grund af ændringerne i energimærkningen, der blev indført i 2021, er der meget at spare.

Panasonic Center har sammenlignet tre 65 tommer-fjernsyn, som er tændt i fire timer om dagen. Beregningerne viser, at et ti år gammelt C-mærket Plasma-TV bruger 445 kilowatttimer om året, et nyt E-mærket LED-TV bruger 124 kilowatttimer, mens et nyt G-mærket OLED-TV bruger 150 kilowatttimer årligt. Omregner man det til kroner, koster det ved en strømpris på 5 kroner i gennemsnit 2225 kroner i strøm om året for det ældre Plasma-TV, mens årsprisen kun er 620 kroner for det nye LED-TV og 750 kroner for den nye OLED-model.

– Der kom sidste år en ny energiskala, som betød, at ethvert TV blev tildelt et lavere energimærke. Det har fået kunder til at tro, at nye fjernsyn, der har det nye energimærke, bruger mere strøm end de gamle. Men i reglen bruger et fjernsyn med den nye G-mærkning markant mindre strøm end et ti år gammelt TV med en højere energimærkning, siger Flemming Christensen.

Særligt aktuelt for seniorer
Undersøgelser peger på, at ældre ser mere traditionelt TV end unge, og det er også oplevelsen hos Panasonic Center K.T. Radio i Frederiksberg.

– Ældre mennesker har typisk de gamle TV-modeller, og samtidig er det typisk dem, som ser mest fjernsyn – typisk på tidspunkter af dagen, hvor elprisen er høj. Vi sælger oftere nye fjernsyn til yngre generationer, og vi ser, at de skal være større og større i hjemmene, siger Flemming Christensen.

Panasonic Center er en frivillig detailkæde inden for forbrugerelektronik med butikker over hele landet. Kædens medlemmer specialiserer sig i produkter fra den japanske producent Panasonic. www.panasoniccenter.dk