Frederiksberg Kommune offentliggør vinderne af årets facadepræmiering i tre nye kategorier: værdi til byrummet, bæredygtig kvalitet og forandring med respekt.

Foto ABW

Facader har stor betydning for Frederiksbergs særlige æstetik og stemning. Derfor har Frederiksberg Kommune siden 2016 afholdt facadepræmieringen, der hylder de flotteste af slagsen. Prisen afholdes hvert andet år, og er et supplement til den traditionsrige præmiering af nybyggeri, som afholdes i ulige år. I år har facadeudvalget valgt at anvende tre nye kategorier, hvor bæredygtighed er et af fokusområderne. Præmieringsfesten for vinderne blev afholdt onsdag den 30. november på rådhuset.

I kategorien ”værdi til byrummet” præmieres et projekt, der ikke bare giver værdi til egne brugere og beboere, men også til Frederiksberg og byrummet. Her blev det reetableringen af gavlmaleriet på Hostrupsvej 18 af ”Gingemanden”, der barberer sig med selerne hængende nede om fødderne, der løb med prisen. Ombygningen af Lindevangs Allé 8-12 får i denne kategori rosende omtale.

Prisen ”bæredygtig kvalitet” uddeles til et projekt, der passer godt på særlige Frederiksbergske værdier ud fra et bæredygtigt, arkitektonisk og kulturhistorisk perspektiv. Den stolte modtager af prisen blev butiksfacaden på H.C. Ørsteds Vej 39A – Frese & Sønners rammebutik, der gennem 100 år har fremstået som en facade med kvalitet. Restaurering af butiksfacader på Vesterbrogade 198 og Schlegels Allé 1 modtager i samme kategori rosende omtale.

I sidste kategori, ”forandring med respekt”, honoreres den vellykkede ombygning af en eksisterende bygning – med respekt for bygning og identitet. Vinderen blev facaderenoveringen på Kingosgade 8 og Boyesgade 8-14, hvor en udskiftning af vinduer, altandøre og altanværn på enkel vis har opdateret bygningen med fokus på at bevare dens identitet. I kategorien får hele to projekter rosende omtale, nemlig nye gadealtaner på Rahbeks Allé 2A-D og Vesterbrogade 161-167 samt de nye tagboliger på Frederiksberg Allé 32.

Borgmester Michael Vindfeldt (S) er glad for de flotte resultater og de nye kategorier:

”Det er en fornøjelse at være med til at præmiere disse flotte projekter, som er med til at berige vores by. Frederiksberg har tradition for smuk og æstetisk arkitektur, og vi har mange bygninger med mange år på bagen. Derfor glæder det mig at se, hvor mange borgere, der sætter pris på Frederiksbergs historie og renoverer med respekt for datidens detaljer og samtidig har fokus på bæredygtighed,” siger han.

Facadepræmieringen hører under Frederiksberg Kommunes Klima-, plan- og boligudvalg, og udvalgets formand Rasmus Holme Nielsen (EL) er begejstret for præmieringen.

”Vi hylder noget, der er uhyre vigtigt for byen og dens udtryk. Og jeg er særligt glad for, at det netop er borgerne, som nominerer de forskellige projekter. Det viser, at der fortsat er et kæmpe folkeligt fokus på at passe på vores smukke by,” siger han.

Vinderne er udpeget af Facadeudvalget i Frederiksberg Kommune, og de modtager en plakette og et diplom i glas og ramme. Modtagerne af rosende omtale får overrakt et diplom.

Se billeder af de tre vindere: