Hver en dråbe tæller, når der skal være rent drikkevand til alle – og det er heldigvis nemt at spare. Vand med en vandkande, hop i et havnebad i stedet for at fylde en pool, og lad græsplænen blive gul – den skal nok blive grøn igen, siger HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab.

Man skal nyde et glas koldt vand her i sommervarmen. Også flere end normalt. Men der er andre steder, hvor man nemt kan bringe vandforbruget ned ved at ændre vaner.

Meget af det handler om at være modig. Når man kigger på sin have, skal man tro på, at den nok skal komme sig.

“Når det er så varmt, stiger vandforbruget typisk. Man drikker mere vand, man fylder måske et soppebassin, og så får planterne i haven også lidt ekstra. Det skal man selvfølgelig gøre, men der er nogle ting, man kan undgå, hvis vandforbruget ikke skal stige for meget,” fortæller Anne Scherfig, områdechef for vandplanlægning i HOFOR.

Grundvandet skal være rent igen
Det handler blandt andet om at undgå at vande græsplænen. Den kan godt ende med at være helt gul, men selv efter den lange tørke i 2018 blev græsplænerne grønne igen.

Og det er vigtigt at holde vandforbruget nede, for der er grænser for, hvor meget vand HOFOR kan levere. Når der bliver fundet uønskede stoffer i vandet som pesticider og PFAS, kan forsyningsselskabet nemlig ikke bruge alt vandet til drikkevand.

“Vi kan se nu, at vandforbruget er stigende. Det er derfor, vi gerne vil minde om de gode råd til at spare på vandet, så vi kan levere alt det, der er behov for,” siger Anne Scherfig.

Her er de gode vandvaner

HOFOR har fem gode råd til at komme gennem sommervarmen uden at skrue meget op for vandforbruget:

1.    Lad være med at vande din græsplæne! Den kan sagtens klare sig uden.
2.    Brug en vandkande, når du vander dine blomsterbede og blomsterkrukker – vandslangen er en vandsluger, som bruger 12 liter vand pr. minut.
3.    Lad være med at vande om dagen, hvor det meste vand fordamper, før det når planterødderne.
4.    Store havepools bruger rigtig meget vand. De største bassiner bruger lige så meget vand, som en enkelt dansker bruger på et halvt år. Så pas på med dem, brug et lille soppebassin –         eller endnu bedre: køl dig ned i et af de mange havnebade eller i havet.
5.    Hvis der skulle komme en byge, kan du samle regnvand fra taget i en regnvandstønde, det kan du bruge til at vande med i stedet for at bruge drikkevand til blomsterne.

Hvis du følger de fem gode råd, kan du være med til at passe på drikkevandet.

Kilde.

Foto ABW