En stor donation fra Copenhagen Medical til BørneRiget Fonden skal være med til at skabe endnu bedre transport af kritisk syge børn i alderen 1-10 år, der akut skal til behandling på Rigshospitalet.

Foto ABW

Hvert år afhenter Rigshospitalets Transporthold i forvejen mere end 150 svært syge nyfødte og for tidligt fødte børn til højtspecialiseret behandling på Rigshospitalet. Børn mellem 1-10 år kan imidlertid også blive alvorligt syge, og der findes i dag ikke en formaliseret transportordning. Donationen på 7,5 mio. kr. fra Copenhagen Medical A/S til BørneRiget Fonden dedikeres til at styrke og støtte udviklingen af en ny specialdesignet børne-ambulance og avanceret udstyr, således at Rigshospitalets Transporthold kan påbegynde højtspecialiseret behandling der, hvor barnet befinder sig.

At holde familien samlet er et af de bærende principper i det kommende Mary Elizabeths Hospital. Børne-ambulancen vil derfor blive indrettet, så forældrene kan være sammen med deres barn under hele transporten.

Forskellen på​ liv og død
Behandlingen af kritisk syge børn skal helst opstartes med det samme og skal kunne fortsættes helt ind til ambulancen er fremme ved Rigshospitalet.

Det fortæller overlæge Christian Heiring, som har det lægelige ansvar for Transportholdet udgående fra Afdeling for Intensiv behandling af nyfødte og mindre børn på Rigshospitalet: ”Transport af det svært syge barn er en helt særlig faglig og menneskelig udfordring. Hvis et barn bliver alvorligt sygt, er det altafgørende, at der handles meget hurtigt og kompetent. Der er en stor risiko for, at barnets tilstand forværres hurtigt, men der er også en stor chance for, at barnet kan reddes, hvis det får den rette hjælp i tide. Samtidig er forældrene i chok. Vores Transporthold har mange års erfaring med sådanne akutte transporter af nyfødte og mindre børn. Nu ønsker vi frem mod åbningen af Mary Elizabeths Hospital at udvide denne service og tilbyde vores hjælp til de få, men alvorligt syge børn mellem 1-10 år, som har behov for Rigshospitalets eksperter. Jo hurtigere, vi kan komme afsted med de rigtige kompetencer og det rigtige udstyr, og jo bedre vi kan dele informationer om det barn, vi kører ud til, jo bedre bliver chancerne for, at barnet overlever og bliver raskt. Det vil nemlig give os endnu bedre muligheder for at rådgive om og optimere den behandling, der startes og fortsætter under transporten til Rigshospitalet, udtaler Christian Heiring.

En hjælp til kri​​tisk syge børn
Om donationen siger direktør i Copenhagen Medical A/S, Jeppe Handwerk: ”Det er svært at finde noget mere meningsfuldt end at bidrage til, at børn kan få den hurtigste og bedst mulige hjælp, når de er kritisk syge,” siger han og fortsætter; ”Donationen falder tillige helt i tråd med de visioner, vi fortsat har for vores virksomhed: At bidrage der, hvor det er nødvendigt – og hvor vi kan være med til at gøre en forskel”.

Donationen fra Copenhagen Medical A/S går til BørneRiget Fonden, der donerer hele beløbet til det kommende Mary Elizabeths Hospital – Riget for børn, unge og gravide på Rigshospitalet.

Her skal kritisk og alvorligt syge børn og unge i alderen 0-18 år behandles fra og med år 2026, hvor Mary Elizabeths Hospital åbner og tager imod de første patienter.

Børneintensivafdel​ing på fire hjul
Projektdirektør Merete Lange er dybt taknemmelig over donationen fra Copenhagen Medical A/S gennem BørneRiget Fonden. Hun er ikke i tvivl om, at den kommer til at gøre en stor forskel for behandling af svært syge børn, der skal transporteres akut til Rigshospitalet:

”Med bevillingen får vi mulighed for at skabe endnu bedre rammer for behandling og transport af kritisk syge børn og deres forældre i hele Danmark. Eksperterne – og alt hvad der hører til en topmoderne mobil intensivafdeling – kommer ud til barnet og dets forældre, og forældrene adskilles ikke fra deres barn, da der også vil være plads til dem i ambulancen. At holde familien sammen er en af hjørnestenene i skabelsen af Mary Elizabeths Hospital, Riget for børn, unge og gravide, og et princip, som vi også vil implementere selv under udrykningskørsel med et kritisk sygt barn og unge. Med denne betydelige donation er vi kommet endnu et skridt nærmere mod at realisere denne drøm”, forklarer Merete Lange

​​​Om BørneRiget Fonden
BørneRiget Fonden er Danmarks første hospitalsfond, hvor alle kan være med til at gøre det kommende Mary Elizabeths Hospital til verdens bedste hospital for børn, unge og gravide. Fonden støtter væsentlige tiltag, der gavner hospitalets børn og deres familier gennem donationer fra private givere og virksomheder som for eksempel Copenhagen Medical. Læs mere om BørneRigetFonden på bornerigetfonden.com

​​Om Copenhagen Medical
Pandemien gav Copenhagen Medical værdifuld erfaring med at levere sundhedsydelser af høj kvalitet til borgerne. Tillidsvækkende, tilgængeligt og ordentligt. Denne indsats fortsætter i virksomhedens landsdækkende kæde af sundhedscentre, hvor der er fokus på forebyggende helbredsydelser, der er tilgængelige og fleksible og tager udgangspunkt i borgernes individuelle behov.

Om Mary Elizabeths Hospital
Mary Elizabeths Hospital – Riget for børn, unge og gravide er Rigshospitalets kommende hospital for børn, unge, gravide og deres familier. Hospitalet er opkaldt efter H.K.H. Kronprinsessen, og forventes at kunne åbne i 2026.

Hospitalet bygges i et partnerskab mellem Region Hovedstaden, Rigshospitalet og Ole Kirk’s Fond. Ambitionen er at skabe et hospital i verdensklasse, der kan revolutionere oplevelsen for børn, unge, fødende og deres familier før, under og efter behandlingen. Fordi livet skal leves – også mens vi er syge. Læs mere om Mary Elizabeths Hospital på www.rigshospitalet.dk/maryelizabethshospital​

Kilde.