Torsdag den 11 decembers præsenterede formanden for Historisk-topografisk Selskab for Frederiksberg, borgmester Michael Vindfeldt, selskabets nye årbog ved en reception på rådhuset. Årbogen er i år på 228 sider og indeholder fire artikler foruden årsberetninger fra Stadsarkivet og Frederiksbergmuseerne.
Stadsarkivar Caspar Christiansen indleder årbogen med artiklen ”Frederiksberg Kommunes folkebadstue”, hvor han kaster lys over et af de mange og betydelige initiativer, som kommunen gennemførte i årene omkring århundredskiftet, nemlig etableringen af folkebadstuen i 1899, der var en forgænger til Frederiksberg Svømmehal.
Den følgende artikel er skrevet af arkivar Lars Schreiber Pedersen og har titlen: ”Mon ikke, at Frederiksberg savner et Torv”. Artiklen afdækker nogle frederiksbergske torveplaner i byens urbane forvandling fra et landsogn i midten af det 19. århundrede og til en storby i hovedstaden i tiden omkring første verdenskrigs afslutning.
Under titlen ”Da hiv/aids kom til Frederiksberg” tager tidligere arkivmedarbejder ved Stadsarkivet, Kjartan Hansen, med en bred national og international indfaldsvinkel afsæt i Frederiksbergs uønskede rekord som byen med flest HIV-smittede per indbyggere i 1980’erne og det meste af 90’erne. Han afdækker bl.a. såvel kommunens som private aktørers betydelige indsats for at informere om smitten og dennes bekæmpelse.
Den fjerde og sidste artikel er skrevet af seniorforsker ved Stadsarkivet, Henning Bro, og bærer titlen ”Frederiksberg – en by i metropolen”. Artiklen afdækker, hvordan Frederiksberg gennem regionale rammebetingelser fra midten af det 19. århundrede blev bundet sammen med andre byenheder i den funktionelle byregion, som hovedstadsmetropolen kom til at udgøre.
De af selskabets medlemmer, der ikke deltog ved bogpræsentationen i torsdags, kan frem til udgangen af januar 2024 afhente bogen på Stadsarkivets læsesal på Frederiksberg Rådhus.
Bogen kan også købes på Stadsarkivet i løssalg. Prisen er da 150 kr. Læs her.