Når de traditionelle julefester har budt på en tår over tørsten, så er det ikke kun nøglerne til bilen, vi skal pakke langt væk – det er også til cyklen, og det sætter Movia fokus på i en ny kampagne.

Copyright: Movia Foto: Ulrik Jantzen

Gløgg, snaps, juleøl og så lige en tur bag rattet i bilen, det ved de fleste heldigvis er en dårlig kombination. Men hvad med cyklen?

Med kampagnen ‘For alle os, der har brug for en chauffør efter julefesten,’ minder Movia om, at bussen er et sikkert alternativ – ikke kun til bilen, men også til cyklen, når turen går hjemad efter en våd julefrokost.

“Vi ved, at der ryger mere alkohol indenbords i december måned end normalt, derfor vil vi selvfølgelig gerne bidrage til en sikker hjemtransport der, hvor det er muligt. Forhåbentlig kan vi således i højere grad undgå ulykker forårsaget af en kombination mellem alkohol og cykel- og eller bilkørsel,” siger Stine Sander, der er direktør for Kunder og Kommunikation i Movia.

Særligt fokus på de unge cyklister
En undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik foretaget i sommeren ’23, viste, at 25 procent af de 16-19-årige svarede, at de inden for det seneste år har kørt så fuld på cykel en eller flere gange, at de havde svært ved at holde balancen. Ifølge samme undersøgelse er gennemsnittet for kørsel i påvirket tilstand 11 procent for alle voksne cyklister:

“Derfor er det helt naturligt for os i Movia at bakke op med en kampagne særligt henvendt til de unge, hvor vi stiller os til rådighed som chauffør, så turen hjem bliver så sikker som mulig,” siger Stine Sander, der tilføjer, at det er blevet ekstra nemt med det nye Rejsekort som app, hvor busbilletten er købt med et simpelt swipe.

Kampagnen rulles ud fra uge 49 og kører til og med uge 51. Den vil kunne ses på Movias busser, på sociale medier og på skærmene i busserne.

Fakta:

  • Ifølge Rådet for Sikker Trafik tager knap hver tredje teenager cyklen, selvom de er for fulde til at cykle sikkert (På cyklen: Teenagere og alkohol ‘ SikkerTrafik.dk)
  • I sommer kørte Rådet for Sikker Trafik kampagnen “Stopper du dine venner, før det er for sent” og var målrettet 16-19-årige cyklister
  • Movia kører kampagnen “For alle os, der har brug for en chauffør efter julefesten” for 3. år i træk
  • På cykel er der ingen fast promillegrænse, men man må ikke cykle, hvis man er så påvirket, at det ikke er sikkert. Politiet kan efter vurdering udstede en bøde på 1.500 kr.

Kilde.