Musikmuseet på Rosenørns Allé er et skatkammer af musikhistorie og musikinstrumenter fra hele verdenen. Her i et glasskab finder man citheren, der har tilhørt H.C. Lumbye og et hjerte fra Mozarts urkæde.

Museet ønsker at inspirere børn og unges oplevelse af dem selv som værende skabende individer og samtidig give dem en forståelse af musikken som universelt sprog på tværs af tiden. Foto: Kasper Kristoffersen

Hvert skridt i samlingen af udstillede sjældenheder, lige fra et klodset hyrdehorn til en forfinet glasharmonika, åbner en ny dør til musikkens historie.

Men Musikmuseet er langt mere end en omfattende samling af instrumenter. Det er også her Nationalmuseet præsenterer en moderne og kreativ tilgang til musik målrettet bl.a. skolerne på Frederiksberg.

Museets undervisningstilbud har i de senere år fokuseret på at skabe en pædagogisk profil som et legende og kreativt møde med musikken. Det er i dag et museum, der ønsker at inspirere børn og unges oplevelse af dem selv som værende kreative, skabende individer og samtidig give dem en forståelse af musikken som universelt sprog på tværs af tiden. Her kan eleverne – lige fra børnehaveklasse til udskoling – prøve symfoniorkestrets forskellige instrumenter, komponere fremtidens musik eller gå på skattejagt i musikhistorie og instrumenter som en anderledes måde at indfri skolens læringsmål for musikundervisningen.

Et supplement til skoleskemaet
Frederiksbergfonden har i en årrække støttet Musikmuseets forskellige aktiviteter og senest i sensommeren har fonden givet en bevilling på 200.000 kroner til Musikmuseet. Denne bevilling finansierer, at Frederiksbergs grundskoler i en treårig-periode kan tilmelde sig museets undervisningstilbud som et supplement til skolens egen musikundervisning. Der er kun afsat få timer til musikundervisning i grundskolen og det kan være svært at finde både penge og tid til at tage på udflugter som inspiration til den musikalske verden. Og udbyttet er tilsyneladende positivt ifølge tilbagemeldingerne fra de deltagende skoler. Lærerne fremhæver tilbuddenes musikfaglige indhold og eleverne bliver i stort omfang overraskede over, hvad musikfaget indeholder og kreativt kan udfoldes til.

”Lige som fonden har støttet, at lokale børn og unge i grundskolen får adgang til at udforske universet og videnskab i Planetarium som en del af deres undervisning, ønsker vi på samme måde at vores skolebørn får muligheden for at dykke ned i musikkens verdenssprog og udforske deres eget potentiale gennem lokale dannelsesorienterede læringsforløb,” siger Martin Dahl, direktør i Frederiksbergfonden.

Fakta
Musikmuseet hører under Nationalmuseet og flyttede i 2014 ind på Rosenørns Alle på Frederiksberg i DRs tidligere radiohus, hvor museet deler adresse med Det Kongelige Danske Musikkonservatorie.

Kilde Frederiksbergfonden.