Beslutningen er taget på baggrund af en omfattende analyse og er et udtryk for rettidig omhu.
Modsat de øvrige forsyningsarter, Frederiksberg Forsyning leverer, er tiden ved at løbe fra bygassen. Fra 1860’erne og frem mod midten af 1900-tallet blev den flittigt brugt – til varme, gadelygter og til lys og madlavning i Frederiksbergborgernes hjem. I dag bruges bygassen på Frederiksberg stort set kun til madlavning – primært i private hjem, hvor forbruget generelt er lavt. Faktisk er 97 procent af forbruget for bygas på Frederiksberg forsvundet, siden det var på sit højeste. Tendensen har de seneste årtier været, at Frederiksbergs borgere og erhvervsliv vælger bygaskomfuret fra og elkomfurer til.
Antallet af bygaskunder er faldet markant
Salget af bygas på Frederiksberg svinder ind år for år i takt med, at der bliver færre kunder. Antallet af kunder er faldet med knap 20 procent siden 2018. Bare i 2023 valgte 576 kunder bygas fra, og der er en forventning om, at tendensen fortsætter.
Det var på den baggrund, at Frederiksberg Forsyning sidste år satte en omfattende analyse i gang med fokus på bygassens fremtid på Frederiksberg. Med analysen som grundlag er der taget beslutning om at lukke for bygassen på Frederiksberg i løbet af 2030.
”Lukningen af Frederiksberg Bygas sker efter planen i løbet af 2030, så vores kunder har tid til at finde et alternativ”, siger adm. direktør i Frederiksberg Forsyning Henrik Bay og fortsætter:
”Vi har kunder, der foretrækker bygaskomfur – men der bliver færre og færre af dem, og vi har nået en grænse, hvor det ikke længere giver økonomisk mening at opretholde gasselskabet. Der er ingen tvivl om, at beslutningen om at lukke for bygassen på Frederiksberg er til gene for de bygaskunder, der er glade for at lave mad på bygas”.
Bygaskunderne vil få nogle omkostninger, når de inden for en årrække skal finde et alternativ. Henrik Bay forsikrer, at de berørte kunder vil blive orienteret i god tid, at informationsniveauet vil blive højt og at forsyningens kundeservice vil være klar til at besvare spørgsmål.
Frederiksberg Forsynings analyse af bygassen kortlagde konsekvenserne af en fortsat drift, en afvikling af dele af bygasforsyningen og en fuldstændig afvikling af bygas på Frederiksberg. En lukning af hele bygasforsyningen på Frederiksberg har vist sig at være den eneste løsning.
Hvis Frederiksberg Forsyning skulle fortsætte med at levere bygas, så skulle ledningsnettet igennem en gennemgribende renovering, der ville medføre opgravning af mange veje på Frederiksberg. En renovering af den kaliber koster rigtig mange penge, og det ville blive dyrt for bygaskunderne på Frederiksberg.
”Med beslutningen om at tage afsked med bygassen på Frederiksberg viser vi rettidig omhu og tager ansvar for fremtiden, så vi fortsat har et sundt og veltrimmet forsyningsselskab”, siger Henrik Bay.
Prisstigning fra 2025
Det årlige abonnement på bygas stiger med ca. 550 kr. inkl. moms i 2025. Frederiksberg Forsyning forventer, at abonnementsprisen vil forblive stort set uændret fra 2025 til 2030. Årsagen til prisstigningen fra årsskiftet er at sikre, at omkostningerne, som er forbundet med nedlukningen, fordeles hen over årene, så det ikke er de sidste kunder, der sidder med regningen. Reglerne på området betyder, at Frederiksberg Forsyning hverken må tjene penge på gaskunderne eller sætte penge til, det såkaldte hvile-i-sig-selv-princip.
Faktaboks
- Vi lukker for bygassen i det første område i starten af 2030, og det sidste område vil være lukket inden udgangen af 2030. Der lukkes områdevis af praktiske årsager.
- Bygaskunderne modtager en opsigelse 24 måneder før, deres forsyning ophører.
- Det årlige abonnement for bygas stiger fra ca. 1.400 kr. til ca. 1.950 kr. inkl. moms for en privat bygaskunde.
- Der kan opstå situationer, hvor Frederiksberg Forsyning beslutter at lukke enkelte områder før 2030. Bliver forsyningen fx bedt om at fjerne en gasledning for at gøre plads til nye anlæg, bliver ledningen ikke omlagt.
Link