Frederiksberg er blevet et gavlmaleri rigere. En uge efter kunsthåndværker Anne Bundgaard lagde de sidste kulørte penselstrøg på den pudsede mur på Nordre Fasanvej 14, indvies gavlmaleriet lørdag den 24. august kl. 14.
Gavlmaleriet er en bestillingsopgave for ejerforeningen E/F Nordre Fasanvej 14-18. Ejerforeningen ønskede et nyt gavlmaleri som erstatning for et tidligere, der gik tabt i forbindelse med en renovering og i samråd med en historiker faldt valget på at visualisere fortællingen om en af landets store, men oversete kvindelige forskere.
Det nye gavlmaleri er en hyldest til den danske seismolog, Inge Lehmann. Det er historien om en pige, der var nysgerrig og videbegærlig, og som, da hun blev voksen, opdagede noget fantastisk og på den måde bidrog til en klogere og bedre verden. Som den første forsker fremsatte hun en teori om, at jordens kerne var hård og ikke blød som videnskaben hidtil havde antaget. Inge Lehmann blev verdenskendt for sin revolutionerende opdagelse og modtog mange hædersbevisninger i udlandet gennem en lang karriere, men hun blev aldrig anerkendt i Danmark på grund af sit køn i en tid, der var stærkt domineret af mænd. Inge Lehmann døde i 1993 som 104-årig. Nu får hun sin egen Wall of Fame.
Hver dag vil 40.000 forbipasserende i det travle kryds møde fortællingen om Inge Lehmann, og når de kender historien, der også er skitseret med tekst på gavlen, vil gavlmaleriet i al sin farverigdom i mange år skabe opmærksomhed om nødvendigheden af lighed og fokus på kvinders bedrifter, som alle mennesker uanset køn og baggrund kan blive inspireret af.
”Jeg har ønsket at lave noget, folk synes er flot, men også noget der er vigtigt. Jeg synes historien om Inge med et underliggende budskab er helt vildt vigtigt. Det er svært at være uenig i, at alle mennesker skal bruge de evner, de er udstyret med og det, de interesserer sig for. Det er vigtigt, at man bliver ved med at gøre sig umage hele livet og ikke lader sig påvirke af, at andre mennesker prøver at tage modet fra en,” siger Anne Bundgaard.
Modet har hun i den grad også selv haft brug for til denne opgave. Hun har lavet gavlmalerier tidligere, f.eks ”Jordemoderen” på Howitzvej, men det nye værk har været helt særligt.
Som OL i gavlmaleri
”Det er meget anderledes end alle andre ting, jeg har lavet. Det er meget større og processen været meget længere. Det har været mit mest ambitiøst projekt – det har været mit OL i gavlmaleri. Min ambition om at lave et kæmpestort gavlmaleri et meget offentligt sted er virkelig gået i opfyldelse. Jeg tænkte at jeg godt kunne, men nu hvor det er blevet færdigt, har jeg tænkt,”hvordan turde jeg?”
Fra de første skitser til sidste penselstrøg er der gået et år. Statens Kunstfond, Frederiksbergfonden, otte lokale virksomheder med flere har støttet op om projektet med større og mindre donationer, og da Flügger leverede alt den maling, der skulle bruges, kunne Anne og assistenten begynde at overføre alle Annes nummererede A3 skitser på et optegnet gitter på selve gavlen. Det tog 10-15 timer om dagen i et par uger at transformere dét, hun selv beskriver som et ret enkelt motiv, der i detaljerne dog er meget komplekst.
Valget af Inge Lehmann er sket i samråd med historiker Gry Jexen (forfatteren bag Kvinde kend din historie).