Oven på en forsommer med hedebølge får nu cirka 8.500 hotelværelser i Storkøbenhavn leveret aircondition via havvand mod blot 4.000 i 2018. Vandet kommer fra Københavns Havn, og løsningen hedder fjernkøling, som bl.a. er attraktiv, fordi den udleder mindre CO2 end den traditionelle eldrevne aircondition.
HOFOR – Hovedstadsområdets Forsyningsselskab – pumper hver dag koldt havvand op fra Københavns Havn og ind i HOFORs to store kølecentraler. Vandet køler her nogle store rør med vand i, som derefter leverer køling til fx hoteller, inden vandet bliver sendt ud i havnen igen. Fjernkøling bruger langt mindre energi, fordi den anvender havets naturlige kølighed i modsætning til de traditionelle airconditionanlæg, der kører på el.
CO2-udledning reduceres med 70 pct.
“Når en ejendom tilslutter sig vores fjernkøling, reducerer det CO2-udledningen med op til 70 procent i forhold til brug af lokale udtjente køleanlæg. Havvandet kræver mindre el, og den enkelte ejendom kan dermed spare op mod 40 procent i forhold til lokale el-drevne anlæg,” siger Jakob Thanning, der er områdechef i Kundeløsninger & Fjernkøling i HOFOR.
Hovedstaden har knapt 24.000 hotelværelser, og Scandic Hotels er en af de hotelkæder, som benytter sig af fjernkøling:
“Det er en stor fordel for os, at vi kan benytte os af fjernkøling fra havvand, fordi det betyder, at vi kan mindske CO2-udledningen på vores hoteller, når vi udnytter havets temperatur. I Scandic arbejder vi målrettet på at nedsætte vores klimabelastning, og derfor giver det rigtig god mening for os – også fordi vi kan fjerne støjende lokale anlæg fra hotellernes tage og i stedet få mulighed for at installere f.eks. solceller,” fortæller Tage Holck, Director of Technical Services i Scandic Danmark.
Gavner turismen i hovedstaden
Bæredygtig omstilling af hovedstadens turisme er helt centralt for Wonderful Copenhagen, som derfor også glæder sig over udviklingen:
“Den bæredygtige omstilling af hovedstadens turisme er en kæmpe opgave, vi skal lykkes med, og som vi derfor knokler målrettet på/med (?). Senest har vi lanceret bæredygtighedsmanifestet for turismeerhvervet, Planet Copenhagen, som skal skabe handlinger og løsninger, der bidrager til en mere bæredygtig turisme i hovedstaden – bl.a. med fokus på reduktion af CO2-udledning. Og her er fjernkøling af hotelværelser er et godt eksempel på et tiltag, der er med til at skubbe i den rigtige retning,” siger Runa Sabroe, udviklingsdirektør i Wonderful Copenhagen.
Ud over Københavns hoteller benytter flere banker, museer og stormagasiner sig også af den attraktive fjernkølingsløsning. Det er sket i takt med, at HOFOR har udbygget fjernkølingsnettet, så endnu flere dele af København kan få adgang til den kollektive køleløsning.
Fjernkøling i jorden giver mere plads til tagterrasser
Samtidig sikrer fjernkøling også en bedre udnyttelse af ejendommenes værdifulde kvadratmeter, siger Jakob Thanning:
“Vores fjernkøling løber under jorden, og det gør det attraktivt i en pladshungerende by som København. Samtidig undgår vi støjende individuelle køleanlæg udenpå bygninger, som vi ser det i udlandet, og det giver københavnerne flottere facader med mere plads til tagterrasser og altaner og mere plads i kældrene.”
Endnu et fjernkølingsområde er nu i gang Nordhavn, hvor de første fjernkølingskunder allerede forsynes fra en kølecentral via rør i jorden.