Affaldsindsamlingen er efterhånden en folkebevægelse, og snart rykker affaldsheltene ud igen – i år med et helt særligt og svedent fokus. Cigaretskoddene skal væk fra naturen, fortæller Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Forår betyder affaldsindsamling i naturen. Det står i kalenderen hos skoler, dagtilbud og foreninger landet over. Sidste år var tæt på 200.000 danskere ude at samle affald, og hos Danmarks Naturfredningsforening håber man på samme imponerende opbakning, når Affaldsindsamlingen 2019 løber af stablen i slutningen af marts.
Skolerne og dagtilbuddene samler ind fra mandag den 25. marts og frem til fredag den 29. marts. Søndag den 31. marts kulminerer indsamlingen med mere end 1000 arrangementer over hele landet takket være borgerforeninger, idrætsklubber, spejdere, virksomheder og mange andre.
Foto: Anne Beth WitteMillioner af skod ender i naturen.
Affaldsindsamlingen sætter i år fokus på et stykke meget velkendt affald i den danske natur. Det handler selvfølgelig om de orange-gule, halv-svedne cigaretskod. Hver dag havner millionvis af skod på gader og i naturen.
Cigaretskoddet indtager dermed en kedelig førsteplads på listen over mest henkastede type affald i Danmark. De mange skod er grimme at se på, og så er de også gift for miljøet. “Cigaretskod er det mest hyppige affald man støder på i naturen til stor gene for både naturoplevelsen og miljøet. Derfor vil vi på Affaldsindsamlingen sende et klart signal om, at skod ikke hører til i naturen,” siger Maria Reumert Gjerding.
Affaldsindsamlingen vil tælle skod.
Som en del af årets fokus beder Danmarks Naturfredningsforening affaldsindsamlerne om at opsamle så mange skod som muligt på deres indsamling og tælle dem bagefter.
Indsamlerne er vante til at tælle og indberette, hvor mange kilo affald samt hvor mange dåser de har indsamlet – men i år tilføjes der altså en ekstra dimension i form af de små cigaretskod.
Maria Reumert Gjerding glæder sig til at følge med og skal også selv på skodjagt – og selvom det måske kan lyde lidt ulækkert, så er præsidenten i Danmarks Naturfredningsforening ikke i tvivl om, at indsamlerne er klar på udfordringen.
“Vi har Danmarks mest seje indsamlere, som gør en kæmpe forskel på Affaldsindsamlingen hvert år. Det lyder måske ikke så lækkert at samle cigaretskod. Men jeg sikker på at vores affaldsindsamlere i år vil gå til opgaven med krum hals, så vi kan få cigaretskod væk fra naturen.”
Under sidste års affaldsindsamling blev der indsamlet 173.000 kilo affald og 102.000 dåser. Affaldsindsamlingen 2019 skydes i gang med en officiel presseåbning mandag den 25. marts om formiddagen af miljøminister Jakob Ellemann-Jensen.
FAKTA.
Danmarks Naturfredningsforening har afholdt den årlige affaldsindsamling i hele Danmark siden 2006.
På Affaldsindsamlingen 2018 blev der indsamlet 173.000 kilo affald og 102.000 dåser
Affaldsindsamlingen har over de sidste 10 år indsamlet flere end 1,5 million dåser i naturen – 90 % var grænsedåser uden pant
Omtrent 8 millioner skod havner hver dag på gaden eller i naturen.
Skod indeholder giftstoffer og mikroplast, der udledes i miljøet
SÅDAN KAN AFFALDSINDSAMLINGEN DÆKKES.
25. marts – 29. marts: Skoler og dagtilbud samler affald i HELE landet
Fra mandag morgen til fredag eftermiddag er der indsamlinger på skoler og dagtilbud i hele landet. Deltagende skoler og institutioner vil kunne findes på www.affaldsindsamlingen.dk. Pressen kan kontakte projektleder, Anders Vogel, for hjælp til at finde en skole eller dagtilbud, der vil have besøg af pressen.
31. marts: Foreninger, virksomheder og familier samler affald i HELE landet
Søndag kulminerer Affaldsindsamlingen, når foreninger, kommuner, familier og mange andre inviterer på indsamlinger i hele Danmark – de fleste foregår om formiddagen.
Indsamlinger vil kunne findes på www.affaldsindsamlingen.dk