Hvornår er noget økologisk, hvornår er det biodynamisk, og hvornår bruger man begrebet naturvin? Holte Vinlager forklarer her forskellene på fremstillingsmetoderne:
ØKOLOGISK VIN
På marker med økologisk dyrkede druer er der forbud mod herbicider (ukrudtsmidler) og syntetisk kvælstofgødning. Det er dog tilladt at sprøjte med henholdsvis svovl og kobber, for at bekæmpe de to svampesygdomme oidium og meldug.
Efter 1. august 2012 skal der ifølge EU være et lavere sulfitindhold i økologisk vin end i konventionel vin. Der må desuden kun benyttes 30 ud af de 55 tilsætningsstoffer, der er lovlige i konventionel vinproduktion.
BIODYNAMISK VIN
Biodynamisk vindyrkning kan betragtes som en overbygning af den økologiske. Biodynamikken blev opfundet af Rudolf Steiner i 1924 og byggede allerede dengang på anerkendte principper inden for landbruget. Han valgte at forene dem med hans egne teorier, så man nu betragtede hvert enkelt landbrug som en organisme, hvori mennesker, dyr, planter, mineraler og det kosmiske system indgår som overordnede elementer.
Arbejdet med de kosmiske systemer betyder, at den biodynamiske vinbonde tilrettelægger sit arbejde efter en speciel kalender, der angiver månens og stjernernes positioner, således at arbejdet indrettes efter, hvornår blade, rødder, frugt og blomster menes at have optimale vækstforhold.
NATURVIN
Der er ingen fast definition, ej heller kontrol, af naturvin, hvorfor man kun kan tale om en egentlig hensigtserklæring. De fleste vinbønder vil dog praktisere enkelte eller flere af følgende metoder:
• Brug af økologisk eller biodynamisk dyrkede druer.
• Ingen kunstvanding i vinmarken.
• Håndplukning af druer.
• Ingen ekstra tilførsel af sukker, bakterier, eller gærceller.
• Ingen tilføjelse af smagsregulerende stoffer, som eksempelvis egetræs- chips, savsmuld, eller stave. Fadlagring på egetræstønder er heller ikke brugt.
• Der klareres eller filtreres ikke.
Er du interesseret i at smage på vine fremstillet efter disse principper, så kig ind hos Holte Vinlager på Frederiksberg Allé 28.