En ny opgørelse fra HOFOR viser, at københavnernes varmeforbrug i vintermånederne er knapt syv procent lavere end samme måneder for et år siden. Forsyningsselskabet opfordrer københavnerne til at holde fast i de gode energivaner.

Foto ABW

Mange københavnere har sandsynligvis haft godt gang i de uldne sokker, sweateren og tæppet de seneste tre vintermåneder. En ny opgørelse fra HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, viser, at københavnerne i gennemsnit har brugt knapt syv procent mindre varme i december, januar og februar sammenlignet med sidste år.

Det fortæller områdechef for Fjernvarme i HOFOR John Halkjær Christensen:

“Københavnerne har lyttet til det gode råd om at skrue ned for varmen. Vi kan nu se, at der er skruet en til halvanden grad ned i hele byen, og det er godt gået,” siger han.

19 grader er ikke helt skævt
HOFOR har siden september opfordret de cirka 665.000 fjernvarmekunder til at skrue varmen ned på 19 grader både derhjemme og på arbejdspladsen.

“For hver grad man skruer ned, sparer man fem procent på varmeregningen. Men for at sikre et godt indeklima skal man ikke komme ned under 19 grader. Husk også god udluftning – gerne med gennemtræk,” forklarer John Halkjær Christensen.

Vigtigt at fortsætte med at spare
Selvom københavnerne godt kan være stolte af, at de har brugt markant mindre varme, så minder John Halkjær Christensen om, at varmesæsonen – og energikrisen – ikke er slut endnu.

“Varmesæsonen slutter først i midten af maj, og derfor er der masser af energi og penge at spare den kommende tid. Næste varmesæson kan også give udfordringer, så vi opfordrer københavnerne til at holde fast i de gode vaner og lidt lavere temperaturer,” siger områdechefen.

FAKTA: Gode råd til at spare på varmen

Indstil termostaterne ens
Har du flere radiatorer i samme rum, eller i rum med åbne døre imellem, bør du indstille termostaterne på det samme. Så er dine radiatorer mest effektive.

Lad varmen komme ud i rummet
Står din sofa eller andre store møbler foran radiatoren? Hold minimum 20 cm frirum mellem radiator og møbler, og undgå at hænge lange gardiner foran din radiator. Så sørger du for, at varmen kan komme godt ud i rummet. Undgå også at hænge tøj og våde håndklæder til tørre på radiatoren.

Luft ud
Forudsætningen for et godt indeklima er, at du lufter ud. Men lad ikke vinduet stå på klem en hel dag, det er spild af god energi. Luft effektivt ud i 4-5 min. ad gangen og luk så derefter vinduerne.

Brug gardiner eller persienner
Hvis du trækker gardiner for vinduerne om aftenen og natten, kan du begrænse tabet af varme i din bolig. Husk dog at trække fra igen om dagen for at få lys og varme inde.

Flere gode spareråd
Find flere spareråd på hofor.dk/spar-energi – også til dig, der har dit eget varmeanlæg – her er der helt andre muligheder for energibesparelser.

Kilde HOFOR.