145 projekter over hele landet har fået tilskud på i alt 17,6 mio. kr. fra Udlodningsmidler til Friluftsliv, som administreres af Friluftsrådet.
I Region Hovedstaden har 24 projekter fået tilskud på samlet set 1,9 mio. kr. Projekterne skal skabe bedre muligheder for friluftsliv, og der er særligt fokus på at udvikle børn og unges muligheder for friluftsliv, at skabe bedre muligheder for vandfriluftsliv og at forbedre de fysiske rammer for friluftsliv, blandt andet gennem stier og faciliteter.
Mange af de støttede projekter bygger på lokale samarbejder, hvor flere foreninger og andre lokale aktører går sammen om projektet.
“Friluftsliv er noget, der kan forene frivillige kræfter i lokalsamfundet og skabe værdi på tværs af forskellige foreninger, institutioner og brugergrupper. På den måde er projekterne ikke bare med til at skabe bedre muligheder for friluftsliv, men også med til at styrke det lokale fællesskab og blive en drivkraft for den lokale udvikling,” siger Winni Grosbøll, direktør for Friluftsrådet.
For eksempel har Naturpark Mølleåen fået tilskud på 30.500 kr. til grejkasser, som skal gøre det nemt for lærere og pædagoger i lokalområdet at lave aktiviteter i naturen. Det er et projekt, som inddrager naturvejledere, skoler og dagtilbud i de fire kommuner, som naturparken strækker sig over.
I Helsingør har Kajakklubben Krogen fået tilskud til udstyr til uddannelse af nye roere og fælles roture på havet.
På Frederiksberg har SportsKollektivet Frihed fået tilskud til opstart af aktiviteter med surfski.
Nye måder at udvikle friluftsliv
Der er givet tilskud til projekter i 66 kommuner. Tilskuddenes størrelse spænder fra 14.000 kr. til 1,5 mio. kr. Størstedelen af projekterne er lokale projekter, men der er også givet tilskud til tre udviklingsprojekter, som på forskellig vis afprøver nye måder at udvikle friluftslivet og gøre det attraktivt for nye målgrupper.
For eksempel har Hjernerystelsesforeningen fået tilskud på 285.000 kr. til projektet Visionsvandringer, som skal gøre det muligt for ramte af hjernerystelse, pårørende og andre at komme ud i naturen og lære/genlære at se hjernevenligt. Naturens beroligende virkning på hjernen og nervesystemet er særligt vigtig for rystede hjerner, men også for mange andre.
Har du en god idé til et projekt, der kan skabe bedre muligheder for friluftsliv? Så søg om tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv. Næste ansøgningsfrist er 15. februar 2024. Læs mere på friluftsraadet.dk/tilskud.
Udlodningsmidler til Friluftsliv er en del af overskuddet i Danske Lotteri Spil og Det Danske Klasselotteri.