På H.C. Ørsted Gymnasiet Frederiksberg griber de til nye metoder for imødekomme urolige elever, der mister koncentrationen og forstyrrer undervisningen efter en lang dag i klasselokalet.

Bevæg dig for livet, DIF/DGI, DHF, DBU, Floorball Danmark og Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet har til Ikast-Brande- og H.C. Ørsted gymnasierne udviklet holdspil, der hverken kræver erfaring, en sportshal eller at eleverne forlader skolen. Det skal få bevægelse, socialt samvær og samarbejde ind i hverdagen.

– Vi ønsker, at de unge bevæger sig mere. Det har de behov for for at få mere udbytte af undervisning. Ellers er de urolige og uopmærksomme i klasselokalerne og især for drengene er det en udfordring, hvis de ikke kan brænde lidt energi af, siger Uddannelsesleder på H.C. Ørsted Gymnasiet Erwin Graakjær Christensen. ‌ ‌

Holdspilsdagen 2018 på Ikast-Brande Gymnasium. Holdspil skal i et nyt projekt skal få elever i gymnasiet i bedre form, men også styrke fællesskab, udvikling og koncentrationen i timerne. Bag det forskning fra Københavns Universitet samt viden og indsatser fra de store idrætsorganisationer. (pressefoto)

Det nye initiativ bliver skudt i gang Onsdag d. 26. september fra kl. 9.00 – 14.30 på H.C. Ørsted Gymnasiet.
Her skal 400 elever vil prøve kræfter med tilpassede udgaver af fodbold, håndbold og floorball.
Her er det muligt at møde deltagere, instruktører, forskere og folk fra idrætsforbundene. Forskere fra Center for Holdspil og Sundhed vil også udføre konditions- og muskeltest af deltagerne. – Vi har længe haft et mål om at få de unge til at røre sig mere. Derfor var det en appelsin, der faldt lige ned i turbanen, at vi får muligheden for at få nogle professionelle udefra til at komme ind og sparke det her initiativ i gang, fortæller Erwin Graakjær Christensen.

Projektet er blevet muligt gennem Bevæg Dig For Livet – Frederiksberg, som blandt andet sigter på at få flere unge til at dyrke idræt og motion. Forløbet på gymnasiet på Frederiksberg, starter som en del af Holdspilsdagen 2018, der i ugerne 36 og 38-39 og er rundt i hele landet for at indføre holdspilsaktiviteter som behandling, metode, inspiration og fællesskab for danskere i alle aldre.

Holdspil er for alle – alle steder.
I løbet af ugerne er der holdspilsprojekter forbi både ældrecentre og gymnasier på 7 locations i Aalborg, Frederiksberg, Ikast-Brande og Holstebro.

Holdspilsdagen er en årlig tilbagevendende begivenhed, der giver danskere – uanset niveau og sportsinteresse – mulighed for at blive klogere på og afprøve en række motionseffektive boldspil, der både styrker sundheden og samværet med andre. Derfor kommer vi på denne dag ud med bolde, baner, stave og instruktører – lige netop der, hvor danskerne er – på arbejdspladsen, skolen, aktivitetshuset og institutionen.

Holdspil som samlingspunkt.
På H.C. Ørsted Gymnasiet på Frederiksberg bliver de nye holdspil et tilbud udenfor undervisningen, men stadig med skolen som ramme. Det vil sige i kantinen, fredagssamlingen, fællesrummet eller hvor der nu lige er plads. Ledelsen håber holdspillene fører mere med sig end blot bedre kondition. – Idræt skaber jo nye fællesskaber på tværs af klasserne, religion, køn og kultur. Det kan lime grupper sammen via leg og konkurrence. Men det her handler også om skubbe de unge til selv at blive trænere, holdansvarlige og vise initiativ. Vi ser det som vores opgave at udvikle selvstændige individer, og det her er en oplagt måde at gøre det på, fortæller Uddannelsesleder på gymnasiet Erwin Graakjær Christensen.

Prøv forskellige holdspil af.
På Holdspilsdagene er der instruktører, som viser teknik, regler og sikkerhed. Der spilles på små baner og med færre deltagere på holdene. Det giver masser af boldkontakt, høj intensitet og rigtig god træning for både mænd og kvinder, unge og de lidt mindre unge.

Arrangørerne bag Holdspilsdagen har flyers og plakater med og når dagen er omme, efterlades en ‘Holdspilskasse’, der indeholder mål, bolde og træningsmaterialer.

Hvad så efter Holdspilsdagen? – 10 ugers Holdspilsforløb.
Bevæg dig for livet og Center for Holdspil og Sundhed sørger for, at lokale instruktører kan varetage 8-10 ugers træning efterfølgende på den pågældende institution eller arbejdsplads.

Derudover er der vejledning til, hvordan man kan videreføre holdet – enten som træner, tovholder eller som del af en eksisterende klub.

Læs mere om forløbet her.

Holdspil virker.
Center for Holdspil og Sundhed har via målrettet forskning dokumenteret, at idræt, boldspil og aktiviteter, som vi dyrker sammen med andre, har signifikante positive effekter på alt fra livsstilssygdomme og velvære til børns indlæring i skolen.

Det er blandt andet blevet til fodbold som efterbehandling mod prostatakræft og holdsport, der får skolebørn til at huske bedre og sænker risikoen for hjertekarsygdomme hos ældre.

Læs mere om holdspil og forskningen bag her.