Flere børnehaver tilbyder i dag måltider uden kød og fisk, og det stiller krav til personalet i de køkkener, der laver maden. Derfor lancerer Fødevarestyrelsen nu Kostråd til vegetariske måltider, som skal hjælpe madprofessionelle i børnehaverne med at lave sund og planterig mad til børn i voksealderen.

Foto ABW

Servér frugt eller grønt sammen med jernholdige fødevarer som fx æg og bælgfrugter – vær opmærksom på at tilbyde planteolier og brug ofte nødder og frø. Det er nogle af rådene i ‘Kostråd til vegetariske måltider i børnehaver’, som skal gøre det nemmere for personalet i professionelle køkkener at sammensætte måltider, der tager højde for børnehavebørns behov for næringsstoffer.

  • Det er en vigtig opgave for de madprofessionelle ude i børnehaverne, og vi er rigtig glade for at kunne imødekomme behovet for anbefalinger til børnehaver, som gerne vil servere vegetariske måltider, siger enhedschef i Fødevarestyrelsen, Anne Pøhl Enevoldsen.

Rådene er en tilpasning af de vegetariske kostråd til skoler og kantiner, som kom i 2022. Men de nye råd til børnehaver indeholder opmærksomhedspunkter, som er særligt vigtige for børn i alderen 2-6 år, fortæller Anne Pøhl Enevoldsen.

  • De, der laver maden, skal være særligt opmærksomme på at sikre, at børnene får jern nok. Det kan de gøre ved at servere frugt og grønt sammen med de jernholdige madvarer som æg, bælgfrugter og kornprodukter. På den måde hjælper man kroppen til at optage ikke bare jern, men også zink og calcium.

De konkrete råd og værktøjer kan findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside, altomkost.dk, og lyder blandt andet:

  • Lad grøntsager og frugt udgøre mindst 1/3 af alle måltider
  • Husk mørkegrønne grøntsager
  • Tilbyd bælgfrugter til de fleste måltider
  • Husk æg
  • Brug oftest planteolier
  • Brug ofte nødder og frø
  • Vælg primært fuldkorn
  • Variér med kartofler
  • Brug mælkeprodukter og ost i moderate mængder

Fakta:

  • ‘Kostråd til vegetariske måltider’ i børnehaver retter sig mod de 2-6 årige og er tilgængeligt på  Kostråd til vegetariske måltider i børnehaver (altomkost.dk)
  • ‘Kostråd til vegetariske måltider i børnehaver’ består af tre værktøjer:
    • Principper for vegetariske måltider med en model for, hvordan principperne kan omsættes til fem måltider.
    • En råvareoversigt med anbefalinger til valg af råvarer til planlægning og tilberedning af vegetariske måltider.
    • Vejledende portionsstørrelser.
  • Fødevarestyrelsen lancerede i januar 2022 ‘Kostråd til Måltider’ til professionelle køkkener, der tager afsæt i De officielle Kostråd.Kostråd til vegetariske måltider i børnehaver (altomkost.dk) er et supplement til ‘Kostråd til Måltider’.
     
  • 3,1 pct. af danskerne (cirka 180.000 personer) lever vegetarisk, herunder lever en del af disse vegansk (Kilde: Coop Analyse & Dansk Vegetarisk Forening 2021).
  • Læs mere om vegetarisk mad

Kilde Fødevaretyrelsen.