For førstegangskøberen kan bolighandel være en ambivalent oplevelse. Samtidig med at man glæder sig til at overtage boligen, kan hele købsprocessen være frustrerende, uvis og kompliceret. Der er en hel række overvejelser man bør gøre sig, mens man søger ejendommen, og derfor har vi i samarbejde med Boligadvokat24 på Frederiksberg udarbejdet 4 tips til din første bolighandel.

Undersøg området
Som boligsøgende kan det være fristende at underskrive købsaftalen på den første og bedste bolig. Dog anbefales det, at visse forholdsregler følges før man underskriver.

Har man planer om i fremtiden at blive boende og stifte familie der, er det være en god idé at undersøge området for forskellige børneinstitutioner som dagpleje, vuggestue og børnehave. Afstanden til institutionerne og institutionernes forhold kan vise sig at være vigtigere end først antaget.

Herefter kan et andet vigtigt hensyn være lokalområdet og beliggenhed i forhold til omkringliggende supermarkeder, bagere og butikker i al almindelighed. Er disse i gåafstand eller er det nødvendigt at bruge jernhesten? Ligger det på vejen hjem, eller skal man køre en omvej? Dette er overvejelser der kan have stor betydning over tid.

Tænk langsigtet
Ved første øjekast kan en bolig se fin ud, men som tiden går kan forskellige fejl, mangler og skader dukke op. Derfor er det en god idé at gennemse de forskellige dokumenter, som tilstandsrapporten, for at få indblik i boligens tilstand. Da omkostningerne ved boligkøb kan nå 8 – 10% af købesummen, er det ærgerligt, hvis man også skulle betale for senere skader mv.

Det ville eksempelvis være ærgerligt, hvis huset blev købt, og det viser sig allerede efter 3 år, at taget skal skiftes ud, eller at gulvet skal have en kærlig hånd.

Det kan være en fordel at undersøge kommunens fremtidsplaner for nabolaget. Dette kan man typisk finde på kommunens hjemmeside, og bl.a. se efter planlagt vejarbejde og forskellige projekter. Således er man som borger i kommunen bedst klædt på til nye tiltag.

Fejl og mangler
Ved alle slags boliger kan der forekomme fejl, mangler og skader, som sælger ikke nødvendigvis har været bevidst om. Det kan vise sig at være en dyr omgang at få ordnet disse, og derfor anbefales det at få en 10-årig ejerskifteforsikring, som indebærer en udvidet dækning af eventuelle skader, fejl og mangler.

Et andet godt råd her er, at man sikrer sig, at alle hvidevarer, der følger med ejendommen, fungerer som de skal. Efterfulgt af dette tjek, kan man undersøge alle boligens stikkontakter og se efter hvorvidt disse er intakte.

Rådgivning
Er man i tvivl om købeprocessen eller øvrige aspekter af et boligkøb, kan man til hver en tid søge rådgivning hos en professionel boligadvokat. Boligadvokat Frederiksberg kan rådgive og vejlede om enhver form for boligkøb, uanset om det er ejerlejlighed, andelsbolig, villa eller rækkehus.

Uanset om du søger bolig i de nye ejerlejligheder på Frederiksberg Allé 41, eller vil bo tæt på Københavns Zoologisk Have, kan boligadvokat Frederiksberg være behjælpelig.