Nu skal danske skoleelever ikke længere blot undervises i miljøproblemerne ved alt det plastik og andet affald, der ligger og flyder på vores strande. De skal også lære at samle det op.

Søværnets Havmiljøvogterkampagne har nemlig udviklet et handlingsorienteret inspirationsmateriale, der tilbydes gratis til alle de skoleklasser, som måtte ønske at lære mere om havmiljøet og om strandrensning.

Materialet er specielt målrettet fjerde til sjette klasse i folkeskolen og indeholder praktiske værktøjer, der kan få indlæring, pædagogik, socialt fællesskab og aktiv handling til at gå op i en højere enhed. Rent indholdsmæssigt er det helt i tråd med folkeskolens første formålsparagraf, hvor der står, at eleverne “skal få kundskaber og færdigheder, der bidrager til deres forståelse for menneskets samspil med naturen”.

Materialet sigter både mod undervisning i klasselokalet og på en aktiv indsats på stranden. Her kommer eleverne til at finde, indsamle og analysere det forurenende plastik og affald, der ligger og flyder. Det som Havmiljøvogterne kalder for havfald.

Klassesættet indeholder ruller med praktiske poser og sække til opsamling af havfald; quiz-bøger med spørgsmål om havdyr; powerpoint med oplæg om havfald og vores natur og kyster; en guide til afholdelse af strandrensning; forskellige numre af bladet Havmiljøvogteren samt en række forslag til aktiviteter og opgaver.

Når klassen har gennemført en dag med strandrensning, kan læreren melde tilbage, hvor mange kilo havfald, der blev indsamlet. Herefter laver Havmiljøvogterne et diplom med klassens navn samt vægten på det indsamlede havfald. Diplomet bliver så sat i en flot ramme og sendes til klassen.

Det er naturligvis helt frivilligt for lærerne, om de vil benytte materialet, der er udarbejdet med støtte fra Spar Nord Fonden. Det er kun tænkt som et tilbud og et inspirationsmateriale. Klasselæreren kan henvende sig til Havmiljøvogterne, som herefter vil levere et komplet klassesæt.

Søværnets Havmiljøvogterkampagne har eksisteret siden 2006. Med over 27.000 frivillige til at spotte olie og samle affald på danske strande og vande er det den første og største fællesindsats til bekæmpelse af havfald. Søværnet får hjælp til kampagnen af blandt andet Spar Nord Fonden, Ny Form-butikkerne og Den Blå Planet.

Klassen kan efter dagen med strandrensning få tilsendt et flot diplom med oplysninger om, hvor meget havfald, der blev indsamlet.

Kilde

Foto: ABW