Marts nærmer sig med hastige skridt, og kalendervinteren er ved at være slut. Med solidt vintervejr i frisk erindring, kan man fristes til at tro, at vinteren har været kold i år, men spørger man klimatologen, får man et lidt andet svar. Det oplyser DMI i en pressemeddelelse.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

DMI’s klimatologer har et vågent øje på, hvordan vind og vejr har været i Danmark, Færøerne og Grønland. Én af dem, Mikael Scharling, har netop set de seneste tal igennem for vinteren og februar indtil nu, og sætter vintervejret i perspektiv, for os der kun husker vejret én sæson tilbage.

Februar er startet koldt. Men ligefrem usædvanlig koldt, eller bare almindeligt koldt?

Ifølge Mikael Scharling har de lave temperaturer den første halvdel af februar været til den usædvanlige side: ”Første halvdel af februar har været ganske kold indtil nu. Middeltemperatur de sidste 14 dage har for Danmark ligget på -4,2 °C, og vi skal tilbage til januar 2013, for at finde noget tilsvarende. I december 2010 var det dog endnu koldere med -6,6 °C i gennemsnit over to uger. Et gennemsnit på -4,2 °C er langt fra noget vi ser hvert år.”

Ender februar 2021 kold?
Ser vi på klimanormalen, altså gennemsnittet over de sidste 30 år, ligger februar med en middeltemperatur på 1,5 °C. Med en kraftig skelen til de seneste prognoser, der tyder på noget mildere vejr den sidste halvdel af februar, har Mikael Scharling et kvalificeret bud på, hvordan februar ender:

”Et forsigtigt bud er, at vi lander på en middeltemperatur omkring -0.6 °C +/- nogle 10’endedele. Det er pænt under den nye klimanormal fra 1991-2020, der lyder på 1,5 °C for februar. Vi skal dog kun 3 år tilbage til 2018, hvor februar endte på -0,7 °C i middeltemperatur. Siden 1991 har vi faktisk haft 7 februar-måneder der var koldere end i år, så med mildere vejr i vente kan vi ikke kalde måneden sensationel kold.”

Hele vinteren så – den må da have været kold!?
Også her har Mikael Scharling et bud på, hvor vintermånederne samlet ender. ”Som det ser ud nu, er mit bud, at vi lander tæt på 1,5 °C i middeltemperatur for hele vinteren.”

Den nye normal (1991-2020) afslører, at vinteren i gennemsnit er 2,0 °C.
”Dermed er vinteren 20/21 kun 0,5 °C koldere end normalen, og man kan sige, at vinteren ender til den lidt kølige side, men så heller ikke mere. I normalperioden (1991-2020) har vintrene 11 gange været lige så kold eller koldere end i år,” afslutter Mikael Scharling.

Find klimanormalerne for DanmarkGrønland og Færøerne

Find vejrekstremer for DanmarkGrønland og Færøerne