Nyt studie skal undersøge om en simpel lokalbedøvelse i næsen kan afhjælpe vedvarende hovedpine efter infektion med COVID-19. Det oplyses i en pressemeddelelse fra Region Frederiksberg Hospital.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

Forskere fra Anæstesiafdelingen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital går nu i gang med at undersøge en ny behandling af COVID-19 senfølge. Langt de fleste, der bliver syge med coronavirus, kan vende tilbage til en almindelig hverdag, når de igen bliver raske. Desværre er det ikke alle, og nogle udvikler vedvarende hovedpine, som kan være både invaliderende og svær for lægerne at behandle.

Forsøgsbehandling med to vatpinde
Behandlingen, der tænkes at kunne lindre eller fjerne hovedpinen helt, består i en såkaldt nerveblokade, der noget utraditionelt udføres ved at indføre en vatpind i hver af patientens næsebor. Vatpindene vædes med lokalbedøvelse og kan derfor bedøve en række nerver, der findes bagtil i næsen – hvilket skulle kunne afhjælpe hovedpinen.

– Vores håb er, at blokaden kan virke på de patienter, der har udviklet vedvarende hovedpine efter infektion med COVID-19. Blokaden har tidligere vist sig effektiv på andre hovedpineformer, og det er vores håb, at vi også på sigt kan tilbyde en nem og hurtig behandling af den vedvarende hovedpine, fortæller Mads S. Jespersen, der er leder af forsøget.

Klar til at gå i gang
Forsøget, der udføres som et lodtrækningsforsøg, er godkendt af Den Videnskabsetiske Komité og klar til at gå i gang – nu skal der blot findes patienter, der vil deltage. Studiet skal udføres på Bispebjerg Hospital, og forskerne ser frem til at komme i gang.

– Vi er allerede begyndt at inkludere patienter til forsøget. Nu ser vi frem til at forsøge at hjælpe nogle af de mange patienter, der døjer med hovedpine efter COVID-19, siger Mads S. Jespersen.

FAKTA

  • 172.779 danskere har eller har haft COVID-19, heraf 72.295 alene i Region Hovedstaden.
  • Opgørelser viser, at omkring 10% af alle inficeret med COVID-19 vil opleve vedvarende hovedpine, hvorfor det må forventes, at tilstanden aktuelt påvirker eller har påvirket over 17.000 danskere. 
  • Tidsrammen for projektet er december 2020 – september 2021.
  • Blokaden tager ca. 10 minutter at anlægge og medfører umiddelbart ikke mere gene end en podning for COVID-19.
  • Studiet gennemføres som et lodtrækningsstudie omfattende 60 deltagere, hvor en tredjedel behandles med en aktiv blanding med to lokalbedøvelsesmidler (lidocain og ropivacain), en tredjedel får behandling med uvirksomt stof (”placebo”, sterilt saltvand) og den sidste tredjedel gives behandling med uvirksomt stof og falsk blokadeplacering, hvor vatpinden indføres til et sted i næsen, hvor der ikke opnås kontakt til nervekernen. Ved manglende bedring tilbydes blokade med aktiv behandling.
  • Man kan sandsynligvis deltage i forsøget, hvis man er over 18 år og har fået hovedpine, som startede enten under påvist COVID-19 infektion eller højest 4 uger efter diagnosen, og nu har oplevet hovedpine i mindst 4 uge.
  • Læs mere om forsøget på www.forsøgsperson.dk