Julen nærmer sig efter et år, hvor vi alle har skullet lære at gøre tingene lidt anderledes. Der er stadig smittespredning i Danmark, og derfor har Sundhedsstyrelsen udformet gode råd til, hvordan vi kan være sammen i december, samtidig med at vi følger de gode råd om socialt samvær. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

For mange mennesker er julen en vigtig tid. I år kan vi stadig gøre meget af det, vi plejer at gøre, men noget skal vi gøre lidt anderledes, og nogle traditioner skal vi ændre lidt på. Mange er vant til at ses med flere forskellige personer gennem december måned, og mange har traditioner om at mødes lige netop i juletiden.

I år anbefaler vi dog, at du aflyser aftaler med personer, du ikke plejer at ses med, og at vi højst bør samles 10 personer derhjemme inklusiv vores husstand og afhængig af, hvor meget plads, den enkelte har. Hold kontakten, men undgå at mødes fysisk. For eksempel kan du sende julekort eller julebeskeder til venner og familie, som du gerne ville have set mere i år.

”Det er vigtigt, at vi også i juletiden holder fast i at undgå smitte. Det kan godt være svært, fordi det er en tid, hvor vi har mange traditioner, som kan være svære at ændre på. Men jeg håber, at man vil lade sig inspirere af de her anbefalinger, så vi kan passe bedst muligt på hinanden,” siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

En vigtig del af de danske juletraditioner er dog, at vi tager os af hinanden. Ingen skal være overladt til sig selv, hvis de ikke ønsker det, og der findes situationer, hvor der er undtagelser for rådet om kun at ses med personer, man plejer at ses med. Du kan også tænke på at sende juleglæde med afstand, for eksempel ved at gå forbi dem, du ved, føler sig alene og på afstand ønske glædelig jul eller sende et julekort.

”Vi anbefaler, at man holder fast i de sociale indsatser mod for eksempel ensomhed over julen, og man kan godt holde juleaften for ensomme eller enlige. Det er vigtigt, at vores anbefalinger ikke får nogle meget uheldige afledte konsekvenser. Og anbefalingerne skal ikke gøre, at vi holder op med at passe på hinanden.”

Deres gode råd indeholder også anbefalinger i forhold til juleindkøb, og når det gælder julearrangementer i skoler, til julegudstjenester samt på plejecentre. Man skal huske at overholde de besøgsrestriktioner, som gælder lokalt på de kommunale institutioner.