Hver tredje med diabetes har også hjerte-kar-sygdom, men mange kender ikke til sammenhængen mellem diabetes og problemer med hjertet. Det er farligt. Tal med din læge om hjerte-kar-sygdom, lyder opfordringen i ny kampagne fra Diabetesforeningen. Det oplyser de i en pressemeddelelse. 

Har du diabetes, har du dobbelt så høj risiko som andre for også at have hjerte-kar-sygdom. Det er alvorligt, for lidelser som åreforkalkning, blodpropper i hjerne og hjerte, og hjertesvigt er nemlig i høj grad medvirkende til, at personer med diabetes dør tidligere end deres raske venner.

Derfor lancerer Diabetesforeningen nu en omfattende vejledning og en ny kampagne på diabetes.dk/hjertet. Kampagnen kan også ses hos Danmarks største apotekskæder, nemlig A-apoteket og APOTEKEREN a.m.b.a. fra uge 43 og hele resten af året:

• Der skal langt mere fokus på hjertet og diabetes, fordi uden forebyggende behandling er hjerte-kar-sygdom hos personer med diabetes en kæmpe risiko for alvorlig sygdom og for tidlig død. Vi håber, kampagnen kan være det, der får flere med diabetes til at drøfte hjertesygdom med deres læge, siger Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo.

Mange med type 2-diabetes mangler viden
Mindst 280.000 danskere har diabetes. Heraf har flest type 2-diabetes, nemlig omkring 250.000. Opmærksomhed på hjerte-kar-sygdom har stor betydning for alle med diabetes uanset type, men ny dansk forskning fra Aarhus Universitetshospital dokumenterer, at bedre behandling over årene markant har sænket risikoen for blodpropper for personer med type 2-diabetes.

Alligevel viste den danske del af et internationalt studie i 2018, at mindst hver fjerde med type 2-diabetes slet ikke mener at have talt med deres læge om hjerte-kar-sygdom. Lige så mange angav, at de havde ingen eller lav risiko for hjerte-kar-sygdom. Det er bekymrende, mener overlæge, ph.d. Reimar W. Thomsen, der er medlem af Diabetesforeningens faglige råd:

• Selvom vi er blevet bedre til at behandle, øger type 2-diabetes fortsat risikoen for hjerte-kar-sygdom. Derfor skal læger stensikkert tage det op med deres patienter. Åreforkalkning og hjerte-kar-sygdom er en af de allervigtigste ting at få bremset hos personer med diabetes, for hjerte-kar-sygdom er stadig årsag til for tidlig død, siger Reimar W. Thomsen, som har været med til at gennemføre studiet om blodproprisiko:
• Type 2-diabetes er et advarselssignal, også for hjerte-kar-sygdom. Heldigvis er der gode muligheder for behandling med sundere livsstil og effektiv forebyggende medicin, siger Reimar W. Thomsen med henvisning til behovet for, at så mange som muligt med type 2-diabetes får blodtryks- og kolesterolsænkende medicin.

Nye typer diabetesmedicin beskytter hjertet
Det mest betydningsfulde element i kampen mod hjerte-kar-sygdom hos personer med diabetes er viden og tidlig indsats, mener Diabetesforeningen:
• Der findes nu mange nye typer medicin mod type 2-diabetes, der også beskytter mod hjerte-kar-sygdom. Derfor kan man med små justeringer i diabetesmedicinen forebygge hjerte-kar-sygdomme. Det viser forskning, og derfor må og skal flere med diabetes tale hjerte-kar-sygdom med deres læge, siger Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo.

Type 1-diabetes belaster kroppens blodkar i mange år
Personer med type 1-diabetes er også i øget risiko, men kan være en overset gruppe i forhold til hjerte-kar-sygdom, hvis de er velregulerede. Men fordi de lever mange år med sygdommen, belastes deres blodkar også, og de bør også tale med deres læge om blodtryks- og kolesterolsænkende medicin.

Kampagnen ”Hjertet og diabetes” kan ses på info-skærmene i apotekerne i A-apoteket og APOTEKEREN a.m.b.a. fra uge 43. Diabetesforeningens vejledning kan findes her: https://diabetes.dk/hjertet