Facader har stor betydning for Frederiksbergs særlige æstetik og stemning. Derfor etablerede Frederiksberg Kommune i 2016 en helt ny pris, facadepræmieringen. Selve

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

præmieringsfesten, der var planlagt torsdag, blev aflyst på grund af corona, men vinderne i Facadepræmiering 2020 har fået direkte besked i et brev fra borgmester Simon Aggesen.

Kategorien ”den respektfulde renovering/vedligeholdelse” har to vindere, nemlig etageejendommene H. C. Ørstedsvej 23/ Amalievej 21-23 og Amicisvej 21. Begge ejendomme vinder for at have vedligeholdt facaderne med særlig omhu for de oprindelige materialer og detaljer.

Kategorien ”den hele bygning” har ligeledes to vindere, nemlig H. C. Ørstedsvej 25-27 for den omfattende ombygning og Nordre Fasanvej 7-9 for den gennemførte byfornyelse. Begge ejendomme har gennemført energieffektivisering i forbindelse med ombygningen.

I kategorien ”den gode detalje” er der udpeget tre vindere. Gammel Kongevej 127 for facadeudsmykning, Vesterbrogade 185 og Vesterbrogade 183 for at fritlægge facaden, som del af en bevaringsværdig bygning. De 2 førstnævnte får plakette og diplom og sidstnævnte et diplom.

Borgmester Simon Aggesen (C) er begejstret for de fine resultater: ”Det er en stor glæde at uddele disse priser. For det vrimler med projekter, hvor facader renoveres nænsomt og med respekt for historie, æstetik og bæredygtighed. Vi har utroligt mange smukke bygninger på Frederiksberg, der står som de var tænkt af datidens arkitekter og håndværkere, og vi har mindst lige så mange borgere, der forstår at sætte stor pris på netop disse bygninger. De præmierede fortjener alle stor anerkendelse og påskønnelse,” siger han. 

Også formand for Frederiksberg Kommunes By- og Miljøudvalg, Jan E. Jørgensen (V) og lægger stor vægt på indsatsen: ”Vi var meget enige om, at der i år er flere vindere i hver kategori og vinderne fortjener en stor ros for deres indsats, som er med til at fremhæve Frederiksbergs særlige identitet. Vi takker byens borgere for de gode nomineringer,” siger han.

Vinderne er udpeget af Facadeudvalget i Frederiksberg Kommune, og får en plakette og et diplom i glas og ramme.

Læs mere om Facadepræmieringen her.