Budskabet er enkelt: lad være med at anvende sprøjtegift i din have. Det påvirker bier og andre insekter, og det går ud over kvaliteten af vores drikkevand. Vælg i stedet andre, mere skånsomme metoder til at holde din have fri for ukrudt eller overgiv dig til en mere vild og upasset natur – det er også smukt. På denne side kan du læse mere om kampagnen “Giftfri Frederiksberg” og finde inspiration til, hvordan du passer din have uden brug af gift. Det oplyser Frederiksberg Kommune i en pressemeddelse

Foto: Jesper Thode Larsen, Byportalerne.dk / Dit Frederiksberg

Frederiksberg Kommune var den første kommune i landet, der i 1997 stoppede med at anvende pesticider på alle offentlige arealer. Det har utvivlsomt ført til, at biodiversiteten i insektbestanden i de kommunale anlæg er vokset. Og når der er flere insekter, er der flere fugle og andre dyr, der lever af insekter.

Vi skal passe på vores drikkevand.
På Frederiksberg bor vi oven på vores drikkevand. Frederiksberg Vand AS indvinder hvert år 2,5 millioner kubikmeter vand fra Frederiksbergs undergrund til drikkevand, hvilket svarer til 45 procent af byens vandforbrug. Vores drikkevand er af høj kvalitet – og derfor skal vi passe godt på det. Vi passer på drikkevandet, når vi ikke anvender pesticider.

Du kan også være med.
Indtil videre har 104 haveejere på Frederiksberg tilmeldt deres have til kampagnen Giftfri Have – det svarer til 38.915 kvadratmeter. Tilmeld din egen have eller boligforeningens arealer til Giftfri Have, så indgår din ejendom i optællingen af antal tilmeldte haver og kvadratmeter på Frederiksberg. Sådan markerer du, at du støtter op om et giftfrit Frederiksberg, og at du bidrager til, at Frederiksberg bliver giftfrit.

Anvender din virksomhed ikke sprøjtemidler? Så kan du tilmelde den her. Når du har tilmeldt din virksomhed, kan du få tilsendt et diplom ved at skrive til jord@frederiksberg.dk.

Gode råd til den giftfrie have.
En af måderne at undgå brugen af gift i din have er at omfavne den vildere men smukke have og vej, der samtidig skaber mere liv og natur i byen. Desuden er ukrudt og gamle træer gode levesteder for forskellige dyr, blandt andet bier, sommerfugle, biller og edderkopper. Det fremmer biodiversiteten og gør naturen sundere. Du kan også hjælpe biodiversiteten på vej ved at plante bivenlige blomster, der både giver skønhed og mangfoldighed til din have.

Begræns ukrudtet:
Vælg planter, der dækker jorden og skygger for ukrudtet. Alternativt kan du bruge træ- eller barkflis.
Lug om foråret og når jorden er fugtigt for eksempel lige efter et regnskyl. Så er det meget nemmere at få roden med op.
Hvis du bruger gasbrænder er det vigtigt at ukrudtet kun svitses kortvarigt – det skal ikke brændes helt væk.
Hvis du har fliser, skal de fejes ofte. Helst en gang om ugen. Sørg desuden for at holde fugerne fyldte med fugesand. Rens toppen af fugerne med et fugejern to gange årligt.
Brug ikke salt som ukrudtsmiddel. Det er ikke godt for hverken grundvand, dyr eller planter.

Begræns skadedyr:
Bekæmp myrer ved at hælde kogende vand på myrer/myretue.
Bekæmp spindemøl ved at rive hul i deres spind med for eksempel en stiv kost. Det giver fuglene adgang til at spise møllene.
Bladlus kan fjernes med en hård stråle fra vandslangen. Mange dyr kan godt lide bladlus, så større biodiversitet i haven hjælper også, ligesom man kan prøve at tiltrække flere småfugle med fuglekasser og foderbræt. Angrebne planter kan vaskes med insektsæbe.
Flot græsplæne:

Den “perfekte” græsplæne må godt være mangfoldig og give plads til både bellis, mælkebøtter og insekter.
Mos bekæmpes i det tidlige forår, når der kommer et par dage med tørt vejr. Mosset tørrer ud, bliver lysere og kan let rives op med en almindelig rive uden at beskadige græsset for meget. Mosset holdes nede ved at give græsset gode vækstbetingelser.
Sæt græsslåmaskinen til at slå græsset fire cm over jorden. Så kan græsplanterne udvikle et bedre rodsystem