Efter fredagens pressemøde står det klart, at årets sommerferie bliver anderledes for os alle. Corona-epidemien og myndighedernes restriktioner betyder blandt andet, at flere danskere kommer til at holde ferie i Danmark. Og det giver gunstige kår for sommerhusejere, der har mod på at udleje. Det oplyser Tryg Forsikring i en pressemeddelse.

Der er titusindvis af skattefrie kroner at tjene årligt ved at udleje sit sommerhus. Men inden du springer ud i det, bør du sikre dig, at din forsikring dækker udlejningen.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk / Dit Frederiksberg

Privat udlejning.
Hvis du selv står for at leje sommerhuset ud, er det som udgangspunkt din fritidshusforsikring, der skal dække eventuelle skader i forbindelse med udlejningen. Men dækningen på fritidshusforsikringen varierer fra selskab til selskab. Derfor er det en god idé at tage kontakt til dit forsikringsselskab for at høre, hvordan du er stillet i tilfælde af skader ved udlejning.

“I Tryg skal man købe en tilvalgsdækning til fritidshusforsikringen for at være dækket for skader ved udlejning. Med udlejningsdækningen er du ikke bare dækket ved tyveri og hærværk begået af lejer, men også for mistet lejeindtægt, hvis huset bliver ubeboeligt efter en dækningsberettiget skade på forsikringen. Det kan for eksempel være efter en brand eller hvis et trægulv må udskiftes på grund af en vandskade, der gør at huset ikke kan anvendes efter hensigten,” fortæller Charlotte Dietzer, skadechef i Tryg.

På linje med andre forsikringsselskaber forudsætter Trygs udlejningsdækning, at der foreligger en underskrevet lejekontrakt med et depositum eller at udlejningen sker gennem et bureau. Til det tæller også Airbnb, oplyser Tryg.

Udlejning gennem bureau.
Mange sommerhusejere udlejer sommerhuset via et udlejningsbureau. Ud over at håndtere kontakten med lejerne og sørge for kedelige gøremål som rengøring og eventuel poolrens, vil aftalen med bureauet ofte inkludere en udlejningsforsikring. Hos nogle bureauer skal forsikringen dog tilkøbes, og dækningen kan variere fra bureau til bureau. Det gode råd er derfor: Undersøg om du allerede er tilstrækkeligt dækket gennem dit forsikringsselskab, før du køber ekstra dækninger gennem bureauet. Og omvendt: Tjek også, om aftalen med bureauet automatisk omfatter en forsikring, der dækker dine behov.

“Det sker somme tider, at vores kunder dobbeltforsikrer sig, fordi de uden at tænke over det, har købt forsikringer to forskellige steder. Det er ærgerlige udgifter, som vi gerne vil spare vores kunder for ved at tilbyde dem et gratis forsikringstjek, hvor vi sammen gennemgår deres behov,” fortsætter Charlotte Dietzer.

Udlån af sommerhuset.
Under coronakrisen vil det for nogle også være oplagt at låne sit sommerhus ud til familie og venner. Og det er der naturligvis ikke noget til hinder for. Men sker skaden, er det godt at være på forkant med forsikringen. Dækningen ved udlån er nemlig anderledes end ved udlejning. Således er det ikke muligt at forsikre sig mod hærværk, tyveri eller pludselig skade, når du udlåner huset.

“Kommer en gæst til at vælte en flaske rødvin ned i den nye, hvide sofa, er det gæstens egen ansvarsforsikring, der skal dække. Det er derfor en god idé at gøre gæsterne opmærksomme på det og forventningsafstemme, hvordan eventuelle skader skal erstattes, før sommerhuset overlades til udlån,” slutter Charlotte Dietzer.

Gode råd ved udlejning og udlån af sommerhus.
· Undersøg med dit forsikringsselskab, om du allerede er dækket i forhold til udlejning af dit sommerhus – og om du vil være bedst dækket gennem eget forsikringsselskab eller eventuelt et bureau.
· Udlejer du privat, skal du sørge for, at udlejer underskriver en lejekontrakt med et depositum.
· Hvis du låner sommerhuset ud, bør du sikre, at begge parter er indforståede med, hvilke forsikringer der dækker i hvilke tilfælde. Formulér gerne aftalen skriftligt.
· Begræns risikoen for skade og tyveri under udlejning eller udlån ved at sikre eller fjerne værdifuldt indbo fra huset.
· Dokumentér gerne dit indbo med fotos eller video, inden du overdrager huset til dine andre – hvad enten det er lejere eller private gæster.

Kilde: Tryg Forsikring