DMI er en skattekiste med værdifulde vejrdata, som fra i dag stilles gratis til rådighed og gøres lettilgængelige for borgere, virksomheder og forskere. Det skal både understøtte regeringens målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 og styrke den økonomiske vækst. Det oplyses i en pressemeddelse VIA Ritzau.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk / Dit Frederiksberg

Det danske vejr er omskiftligt. Den ene dag varmt og tørt. Den næste køligt og vådt. I Danmark er viden om vind, nedbør og temperaturer derfor ekstremt vigtigt for mange sektorer både af klimamæssige og økonomiske årsager. På vejen mod en grønnere fremtid, hvor vind og sol kommer til at være de primære energikilder, kan bedre viden om vejret blandt andet bane vejen for intelligent opvarmning af hustande, eller vise hvornår det er bedst at oplade elbilen.

”Vi stiller nu DMI’s vejrdata gratis til rådighed for borgere, forskere og virksomheder. Præcis vejrdata er et centralt værktøj den grønne omstilling. Et godt eksempel er vores elforbrug: I fremtiden skal al vores elektricitet komme fra grønne kilder som f.eks. vind og sol. Her kan data fra DMI hjælpe energiselskaber og forbrugere med at vide, hvornår vinden blæser og solen skinner. På den måde kan vi udnytte den grønne energi bedre.”, siger Klima-, Energi- og Forsyningsminister, Dan Jørgensen.

Vejrdata er fundamentet for nye grønne løsninger.
Døgnet rundt indsamler og analyserer DMI et hav af forskellige data fra blandt andet radarer og målestationer. Vejrdata er et digitalt råstof, som skal være med til at understøtte erhvervslivet med den grønne omstilling og sikre et bedre grundlag for at udvikle fremtidens grønne, innovative løsninger.

”Jeg er glad for, at DMI’s data nu bliver gjort offentligt tilgængelige. Vi har brug for, at danske virksomheder med innovativ og ansvarlig brug af data udvikler nye forretningsmodeller, produkter og services, som ruster os til fremtiden. Det kan f.eks. være inden for den grønne omstilling eller andre centrale samfundsudfordringer. Det kan samtidig være med til at skabe vækst, arbejdspladser og et grønt erhvervseventyr for Danmark, så jeg håber på, at mange virksomheder vil gøre brug af den her mulighed,” siger Erhvervsminister Simon Kollerup.

Den bedre og nemmere adgang til vejrdata skal samtidig hjælpe vejrafhængige sektorer som landbrugssektoren og energisektoren med at forbedre arbejdsgange, effektivisere ressourceforbrug samt træffe beslutninger, der gavner klimaet.

”Vejrdata kan uden tvivl hjælpe os landmænd med at gøre driften mere klimavenlig. Historik om vejret kan gøre os klogere på, hvordan behandlinger af afgrøderne får bedst effekt under forskellige vejrforhold. Og med større viden om, hvordan vejret bliver, kan vi behandle afgrøderne på det rigtige tidspunkt og dermed spare både hjælpemidlerne og maskinoverkørsler. Det sparer både mig og klimaet.”, siger landmand og godsejer Carl Boisen Thøgersen fra Adamshøj.

Læs mere på dmi.dk her.

Fakta.
Data bliver frigivet i seks faser.
Data leveres i realtid og understøttes døgnet rundt, så myndigheder og erhverv har mulighed for at bruge data direkte i deres egne systemer.
Tidligere har danske virksomheder og myndigheder købt vejrdata for flere millioner kroner årligt, men den data bliver nu gratis. DMI’s meteorologiske data bliver gjort frit tilgængelige i seks faser fra 2020 til 2023.
I første omgang er det meteorologiske observationsdata, som bliver lagt gratis ud – dvs. rå-data som temperatur, nedbør og vind fra DMI’s netværk af vejrstationer i Danmark og Grønland.
Senere i 2020 følger data om vandstand og lyn. Fra 2021 og frem kommer turen til bearbejdede data i form af klimadata, radardata og prognosedata.
I en undersøgelse fra 2016 vurderer Deloitte, at gratis meteorologiske data i el-, fjernvarme- og landbrugssektoren kan give effektiviseringer på op mod 135 mio. kr. årligt.
Rambøll har ligeledes i 2017 peget på et uopdyrket markedspotentiale på op mod 106 mio. kr. pr. år i ydelser relateret til vandmiljø- og vandressourceforvaltning.