Jazzikonet, Ben Webster, giver hvert år sin fysiske og musikalske jazzarv videre. Siden 1977 har Ben Websters Fond uddelt priser til jazzmusikere og andre som fremmer jazzen i Danmark. Lørdag eftermiddag den 28. marts uddeles Ben Webster Prisen for 44. gang.

To af landets fineste jazzmusikere, trommeslageren Frands Rifbjerg og saxofonist og klarinettist Elith ”Nulle” Nykjær, hyldes og modtager priserne på Bartof Station på Frederiksberg kl. 15-18. Det er dagen efter Ben Websters fødselsdag, hvor han ville være blevet 111 år.

Frands Rifbjerg. Foto – Mike Højgaard

Den amerikanske tenorsaxofonist Benjamin Francis Webster havde et helt særligt og nært forhold til Danmark, ikke mindst det pulserende københavnske jazzmiljø i slut 60’erne og start 70’erne. Webster fik ingen børn, og da han ingen arvinger havde, gik nogle af hans venner i det danske jazzmiljø sammen og stiftede et par år efter hans død Ben Websters Fond.

Ikke blot for at hylde og ære den legendariske saxofonist, men også for at forvalte de mange indtægter, der den dag i dag strømmer ind fra bl.a. royalties og nu også fra streaming af hans musik, som den danske fond har rettighederne til. I dag, 47 år efter sin død i 1973, hører tenorsaxofonisten Ben Webster stadig til en af verdens mest
skattede og ikoniske amerikanske jazzmusikere. Webster er en af de mest streamede jazzmusikere med over 500.000 månedlige lyttere på Spotify og mange millioner streams på diverse streamingtjenester.

Det kan Websters danske jazzfamilie nyde godt af via fonden, der hvert år uddeler Ben Webster Prisen til en eller flere toneangivende danske jazzmusikere.

Årets prisvindere
Ben Webster Prisen går i år til den 56-årige trommeslager Frands Rifbjerg. Frands blev som 14-årig helt exceptionelt optaget på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hvor hans far, Klaus Rifbjerg, havde ordet i sin magt, må det siges, at Frands har tonerne. Han formår gennem musikken at formidle både vedkommende og spændende fortællinger. Frands Rifbjerg er en alsidig og vellidt musiker, der har spillet og indspillet med Gud og hver mand og i mange forskellige genrer. I 2018 modtog han med sin første
udgivelse i eget navn, “Songs And Melodies”, en Danish Music Award for ”Årets Bedste Jazzudgivelse”.

Ben Websters Ærespris, prisen for tro tjeneste i jazzen, får den folkekære 82-årige klarinettist, altsaxofonist og mundharmonikaspiller m.m., Elith “Nulle” Nykjær. Udover sine mange TV-optrædener er Nulle bedst kendt for at have spillet sammen med Fessors Big City Jazz Band og i sit eget orkester – Nulle & Verdensorkestret. Nulle har desuden markeret sig ved at turnere både i Europa og USA med bandet Gadedrengene.

”Begge årets prismodtagere har gennem deres lange musikerliv løftet de musikere og bands som de har spillet med, samtidig med at de også har stået frem som personlige jazzfortolkere. Deres dedikation til selve musikkens fællesskab og sjæl deler de med Ben Webster og hans mentor Duke Ellington.

Frands Rifbjerg lader sig lige så vel inspirere af Carl Nielsens symfonier som af jazzlegenden Roy Haynes når han bygger en koncert op. Hans store musikalske horisont gør ham til favorittrommeslager med både Jesper Thilos swingmusik, Aske Jacobys blues og Kasper Tranbergs freejazz.

Nulle har samtidig med sin karriere i TV og med tidens populære bands rejst rundt og spillet på gaden i hele Europa, for at huske hvad musikken egentlig handler om,” fortæller formand Jesper Løvdal om årets prismodtagere.

Fakta om Ben Websters Fond.
Ben Websters Fond er en 100 % nonprofitorganisation, der drives af otte inkarnerede danske jazzfolk med saxofonisten Jesper Løvdal som formand.

Bestyrelsen består af Jesper Løvdal (formand), Jacob Thors, Asger Bagge-Jørgensen, Søren Damving, Stine Danving, Ole Matthiessen, Jesper Thilo og Henrik Wolsgaard-Iversen.

Fondens formål er at fremme forståelsen og udbredelsen af jazzmusik i Danmark, og at yde støtte til udøvende jazzmusikere, såvel professionelle som amatører. Fonden støtter også musikstævner og institutioner, der medvirker til musikarrangementer, musikværker, litterære værker eller til filmværker om jazzmusik.

Indtil nu har 57 musikalske talenter modtaget Ben Webster priserne, herunder 13 pianister, 11 saxofonister, 7 trommeslagere, 6 bassister, 4 guitarister, 5 trompetister, 3 big band-ledere, 2 violinister, 2 sanger(inder) og 1 trombonist.

Nu kan yderligere to af Danmarks dygtige jazzmusikere skrive sig den fornemme pris på CV’et og ind i den danske jazzhistorie.

Ben Webster Prisen 2020:
Dato: lørdag 28. marts kl. 15.00
Sted: Bartof Station, Solbjergvej 3, 2000 Frederiksberg.
Billetter kr. 150 via Billetto: https://billetto.dk/e/407767

Live: Frands Rifbjergs orkester med b.la. Carsten Dahl samt Nulle og Verdensorkestret med Bjarke Falgren kan opleves live ved prisuddelingen på Bartof Station.