Børn og voksne går sammen om at holde skolernes toiletter rene og pæne, så fire skoler på Frederiksberg har gjort op med de ulækre forhold på toiletterne og skabt et ”ToiletHeaven”, hvor børn og voksne i fællesskab holder toiletterne rene og pæne.

Skolen ved Søerne, Ny Hollænderskolen, Søndermarkskolen og Skolen på Duevej er gået med i pilotprojektet ”ToiletHeaven”, som faciliteres af skoleafdelingen i samarbejde med firmaet ”Brave”. Der er tale om et nudging-projekt, hvor eleverne dels har et medansvar for rengøringen i løbet af skoledagen, og hvor toiletfaciliteterne også får et løft.

Foto: Anne Beth Witte

Problemet er størst i indskolingen, og derfor har der især været fokus på at ændre adfærd blandt de yngste elever, fortæller formand for skolebestyrelsen på Skolen ved Søerne Nina Schøller Larsen. ”Skoletoiletter er svære at holde rene, fordi så mange børn bruger dem i løbet af dagen uden voksenopsyn. Det er nærmest blevet en moderne klassiker, at børnene fortæller, at toiletterne var så ulækre, at de ikke kunne bruge dem. Så de kommer hjem med ondt i maven, og for nogle kan det også betyde, at de ikke kan koncentrere sig i timerne”.

Projektet kombinerer forskellige indsatser, der er med til at ændre adfærden. Toiletterne er flere steder blevet renoveret og moderniseret, og eleverne har fået nye hjælpemidler til rengøringen. Samtidig er indretningen og designet blevet ændret.

”Nu har eleverne selv ansvaret for at holde toiletterne rene, og de bliver holdt til ilden af de voksne. Vi har forsynet toiletterne med redskaber, som gør det sjovt at samle papir op fra gulvet. Og der er musik derude, som minder eleverne om, at man er et sted, som man skal behandle ordentligt”.

For eleverne er det rart, at de ikke længere behøver at bekymre sig om uhumske toiletter – og i værste fald gå og holde sig en hel dag, fortæller Anker Kahr Aamand fra 1. klasse på Skolen ved Søerne. ”Før var toiletterne beskidte. Der var rigtig mange, der tissede på brættet, og der var vand, tis og toiletpapir over det hele. Og de stoppede tit til. Det var vildt klamt”.

Og klassekammeraten Sejer Kahr Aamand er enig. ”Jeg synes, de nye toiletter er rigtig gode, fordi man ikke behøver at vente så meget, og det er også dejligt, at der er kommet musik på toiletterne. Fordi de voksne ved, at jeg er rigtig god til det, så spørger de mig nogle gange, om jeg vil være med til at gøre toiletterne rene, og jeg svarer selvfølgelig altid ja”.

Pilotprojektet ToiletHeaven skal nu evalueres med henblik på mulig udbredelse til andre skoler på Frederiksberg. Læs mere her.