“Kräftskiva” eller “kräftkalas” er en tilbagevendende begivenhed i Sverige. Krebsegildet samler familie og venner i sensommeren, og den festlige tradition er også begyndt at spire i Danmark. Hvis man overvejer at holde sit eget krebsegilde, så kan man her se, hvad der skal bruges.

Sæsonen for fiskeri efter krebs i Norden er i fuld gang. Det er typisk i august og september, at de fine skaldyr fanges i floder og vandløb, og især i Sverige er der tradition for at samles ved overdådige langborde fyldt med kogte krebs, brændevin og knækbrød.

Den svenske tradition er også kommet til Danmark med årene. Hos fiskerestauranten Zeleste i København har man i en årrække fejret sæsonen for krebs, og det bliver mere og mere populært, forklarer restaurantchef Kathrine Ulrich:

“Vi holder hvert år et krebsegilde i slutningen af august, som vi oplever stigende interesse for. Det skyldes nok både, at krebs er en delikat spise, men også de traditionsrige festligheder, som følger med. Vi forsøger at holde os så tæt på den svenske tradition som muligt, så ud over kogte krebs serverer vi klassiske, svenske retter som västerbottenpaj, som er en svensk ostetærte.”

Hold dit krebsegilde efter svensk tradition
Hvis man vil holde sit eget “kräftkalas” for venner og familie, så er der ifølge Kathrine Ulrich 5 essentielle elementer, man må have med:

Krebs
Man skal selvsagt bruge krebs, helst friske, som ikke altid er lette at skaffe. I et velassorteret supermarked kan du finde krebs, tal ellers med din fiskehandler, eller gå til en krebseavler. Krebs kan købes frosne og forkogte. De friske krebs skal koges levende i en gryde med rigeligt spilkogende vand, krondild, mørk øl, sukker, citron og salt. Kog krebsene i 5 minutter, og sluk for varmen. Lad krebsene trække i lagen, indtil de skal bruges.

Snapseviser
Intet krebsegilde uden en svensk sang eller to. Som vært kan man med fordel printe nogle sangtekster ud, da de færreste nok er bekendt med de svenske viser. Det skulle da lige være den klassiske drikkevise “Helan går” (Sjung hopp faderallan lallan lej).

Brændevin
Der er vel næppe noget som snaps til at sætte gang i sangstemmerne hos gæsterne. Snapsen er dog ikke kun for festlighedernes skyld, den smager også rigtig godt til krebs. Det er ikke svært at lave sin egen krydderbrændevin, det kunne fx være en krondild-snaps, man som vært kan imponere sine gæster med.

Pynt
Vil man dække et flot bord til festen, så find en butik, som sælger den traditionelle svenske pynt. Det er papirshatte, lamper, guirlander og servietter – også hagesmække – i de karakteristiske gule, blå og røde farver med motiver af krebs.

Lokation
Svenskerne sidder som oftest udendørs, når de holder krebsegilde. Det skyldes, at krebsegildet godt kan komme til at svine lidt med saft og skaller. Men så er der jo også den svenske natur, som er meget idyllisk i sensommeren. Men har man ikke en græsplæne eller gårdhave, så kan man selvfølgelig holde sit krebsegilde indenfor.