Sommerfuglene forsvinder alarmerende hurtigt. En ny kampagne fra Danmarks Naturfredningsforening skal sikre plads og føde til de hårdt trængte sommerfugle – og du kan være med. 

Danmarks Naturfredningsforening.

Det skriver Danmarks Naturfredningsforening til Dit Frederiksberg.

49 ud af 69 almindelige sommerfuglearter er gået tilbage siden 2014-16. Nu er over halvdelen af arterne truet, sårbare eller helt forsvundet fra landet. Det viser de seneste tal fra Naturbasens Sommerfugleatlas og Den danske Rødliste.

Sommerfuglene er hårdt trængte. De har brug for føde og levesteder. Derfor lancerer Danmarks Naturfredningsforening en ny kampagne, der skal få haveejere og virksomheder til at skabe plads til sommerfuglene.

“Vores sommerfugle er i krise. Ligesom vores vilde bier og insekter generelt. De forsvinder alarmerende hurtigt, fordi der ikke er nok mad og levesteder. Så vi bliver alle sammen nødt til at gøre noget.

Haver kan selvfølgelig ikke erstatte de vilde levesteder, men de kan være et helle i det stærkt opdyrkede land. Om det er den store græsplæne foran virksomheden eller et lille hjørne af haven – hver kvadratmeter tæller,” siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Kampagnen hedder Sommerfugleeffekten, fordi selv en lille indsats kan gøre den store forskel. “Mange sommerfuglearter bevæger sig kun inden for få hundrede meter i løbet af hele deres liv. Så hvis haven ligger nær en af de sjældnere arter, kan den spille en ganske stor rolle,” siger Michael Stoltze, der er biolog og forfatter til en række bøger om sommerfugle.

Én million sommerfuglevenlige kvadratmeter.
Til at starte med er målet med kampagnen at få én million kvadratmeter gjort sommerfuglevenlig. Men Maria Reumert Gjerding håber samtidig, at den vil gøre danskerne opmærksomme på det store problem og få flere til at tage et ansvar.

“Vi står midt i en natur- og biodiversitetskrise. Det er en af vor tids helt store udfordringer og alligevel mangler der konkret politisk handling. Med denne kampagne vil vi sætte fokus på insektdød og vise, at alle kan være med til at gøre en forskel,” siger hun.

Sommerfugle er langt fra de eneste insekter, der er pressede. På 25 år er tre ud fire flyvende insekter forsvundet fra Tysklands naturområder, viste en stor undersøgelse sidste år.

Om det er sommerfugle, bier eller andre insekter, så er problemet er det samme. Der er ikke nok plads og føde til dem. Derfor hjælper du samtidig mange andre insektarter, når du gør en aktiv indsats for sommerfuglene.

Sommerfugle sikrer farver i en grå hverdag.
Indsatte og ansatte i Vestre Fængsel var de første til at plante sommerfuglevenlige blomster, buske og træer. Det var en af fængslets betjente, der henvendte sig for at få landets største arresthus med i kampagnen. Han vil gøre en forskel for sommerfuglene – og samtidig forbedre forholdene i fængslet.

“Det vil skabe mere liv og farver i en grå hverdag for både indsatte og ansatte,” siger fængselsbetjenten, der også er arbejdsmiljørepræsentant.

Danmarks Naturfredningsforenings præsident er begejstret for, at netop et fængsel vil være med:

“Vestre Fængsel har en masse regler og restriktioner, de skal overholde. Så når de kan gøre deres grønne arealer sommerfuglevenlige, så kan alle,” siger Maria Reumert Gjerding.

Fakta: Sommerfugleeffekten.

  • 56 procent af de hjemmehørende sommerfuglearter er truet, sårbare eller helt forsvundet.
  • De har brug for mad og plads, og selv en lille indsats kan gøre den store forskel.
  • Tilmeld din have eller grønne areal på Fleresommerfugle.dk
  • Så får du en gratis guide, blomsterblanding og børnebog om sommerfugle og alfer af Josefine Ottesen.